Odvjetnici žele besplatno zastupati rodilje

Vijesti 06. pro 201418:37 > 18:47
Facebook Udruge RODA

Akcija udruge Roda "Prekinimo šutnju", u sklopu koje žene otkrivaju svoja neugodna iskustva tijekom poroda, podigla je ovih dana veliku buru u javnosti. Liječnici su ogorčeni jer se u javnost iznose isključivo negativne priče, ali i ističu kako je i jedno od takvih negativnih iskustava - previše.

Udruga Roda ovih je dana povodom akcije #Prekinimo šutnju” uputila pismo ministru zdravlja Siniši Vargi, u kojem ističu kako im nije cilj blatiti hrvatske liječnike i rodilišta, već upozoriti na probleme, te kako odmah nakon ove akcije kreće sljedeća u kojoj će žene pisati o pozitivnim iskustvima s porođaja.

“Ove godine provodimo akciju #PrekinimoSutnju kojom putem društvenih mreža pozivamo žene da s nama i sa drugim ženama podijele svoje iskustvo nasilja koje su doživjele u hrvatskim rodilištima. Akcija je nadišla sva naša očekivanja te u javnosti i medijima ima ogroman odjek koji ne jenjava. Iako je to potvrda da je tema itekako važna, naš cilj nije akciju provoditi isključivo preko medija, već nam je ona poticaj za traženje hitnih izmjena praksi koje vrijeđaju i ponižavaju žene. Svjesne smo da do promjena nećemo doći ako potenciramo sukobe sa strukom. To nam nikako nije cilj”, ističu u priopćenju.

Smatraju kako se ljudska prava u rodilištima ozbiljno krše,  da je tome uzrok tradicionalni stav društva, ali i struke, prema ženi i neprepoznavanje osnovnih potreba žene koja rađa. Kažu kako im se od pokretanja akcije javljaju odvjetnički uredi s ponudom besplatnog zastupanja žena u tužbama prema rodilištima. “Mi vjerujemo da to nije jedini način da se promjene i dogode”, naglašavaju članice Rode.

Pozivaju ministra Vargu da jasno osudi bilo koji oblik nasilja koje trpe žene pri porodu u rodilištima. “Važno nam je vidjeti da ćete nakon ove akcije uspostaviti prijeko potrebnu edukaciju i/ili sustav nadzora preko kojeg bi žene mogle prijavljivati slučajeve nasilja koje bi onda inspekcija istraživala”, objašnjavaju.

“Pozivamo Vas zato da zajedno organiziramo identičnu akciju kojom ćete se Vi osobno solidarizirati sa ženama u Hrvatskoj. Akcija povodom 16 dana aktivizma završava 10. prosinca pa molimo da nam se žurno javite s prijedlogom termina sastanka”, stoji u priopćenju udruge Roda.