Prosvjed Ženske mreže zbog ginekološkog kongresa

Vijesti 16. ruj 201612:19 > 12:21
Grgur Zucko/PIXSELL

Aktivistkinje Ženske mreže dočekale su u petak ujutro sudionike ginekološkog kongresa u Topuskom transparentom "Samo u sekularnoj državi moguća je ravnopravnost" protestirajući zbog, kako tvrde, napada na ustavni poredak održavanjem religijskog skupa o ženskim reproduktivnim pravima pod pokroviteljstvom države.

Stručni skup koji organiziraju strukovne udruge i Katolička crkva u Ženskoj mreži ocjenjuju “grubim napadom na ženska prava” te upozoravaju da predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović svojim pokroviteljstvom podržava jedan religijski određen skup koji nasrće na prava žena. Smatraju da bilo kakvo povezivanje vrha Katoličke crkve s ginekologijom u okviru sustava javnog zdravstva predstavlja zvono za uzbunu, s obzirom da Katolička crkva sustavno želi smanjiti opseg reproduktivnih prava žena.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović pokroviteljstvom nad tim skupom zloupotrijebila svoje ovlasti, umjesto da štiti ustavne vrijednosti, ističu aktivistkinje Ženske mreže. Organizator kongresa je, među ostalima, i Hrvatsko društvo za ginekologiju i opstetriciju Hrvatskoga liječničkoga zbora, čiji se predsjednik Ante Ćorušić, upitan za komentar, slaže s tezom aktivistkinja da živimo u sekularnoj državi.

Upravo zato što živimo u sekularnoj državi, treba “uvažavati razmišljanja pojedinaca te prihvatiti i drugačija razmišljanja temeljena na snazi argumenata, a ne na argumentima snage”, rekao je Hini Ćorušić. U najavi kongresa kao teme se navode primjerice “Embriologija u svjetlu kanonskopravne i forenzičke medicine”, “Bioetika i medicinska etika u reprodukcijskoj medicini” te “Priziv savjesti u ginekologiji i perinatologiji”, no Ćorušić ističe da su teme prihvatljive “sa stručnog i znanstvenog aspekta”.

Prvi hrvatski kongres forenzične ginekologije i perinatologije s međunarodnim sudjelovanjem održava se od 16. do 18. rujna u Topuskom, a uz Hrvatski liječnički zbor, organizatori su i Hrvatsko katoličko sveučilište u Zagrebu, Klinika za ginekologiju i porodništvo Kliničke bolnice “Sveti Duh”, Akademija medicinskih znanosti Hrvatske, Hrvatsko katoličko liječničko društvo, Hrvatska udruga bolničkih liječnika i drugi.

Uz visoko pokroviteljstvo zagrebačkog nadbiskupa Josipa Bozanića i predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović, pokrovitelji kongresa su i sisački biskup mons. Vlado Košić, Hrvatska liječnička komora te Hrvatska komora primalja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter|Facebook | Instagram.