'Nemoguće je da su danas pola učenika u školama – odlikaši'

Vijesti 27. lis 201607:54 > 07:59
N1

Gost Pressinga Petra Štefanića u srijedu je bio akademik Vlatko Silobrčić. Među ostalim, u razgovoru se akademik dotaknuo i sustava školstva u Hrvatskoj.

Jesmo li mi neobrazovana nacija?

“Po statistikama sasvim sigurno jesmo. Po svim statistikama u Europi apsolutno zaostajemo. Ako uzmete u obzir i pitanje ocjenjivanja. Vi imate danas u školama da je u jednom razredu pola odlikaša. To jednostavno ne može biti. To znači da sustav ocjenjivanja ne funkcionira. Ja bih rekao da su kod nas vrtići najbolji. Poslije toga sve ide na niže.”

Tko bi mogao stati na kraj tome. Ministarstvo ili netko drugi?

“Trebalo bi to biti Ministarstvo. Puno stvari u Hrvatskoj se događa samo ako politika tako odluči. Politika je ta koja odlučuje, koja vodi društvo. Politika je i u obrazovanju ta koja mora donijeti neke odluke.”

Koja je to politika?

“To je stranačka politika. Jako bitno bi bilo izabrati prave stručnjake. U Hrvatskoj ima malo profesionalaca koji znaju svoj posao, koji ga rade s ljubavlju i kontinuiranim znanjem, koji ga rade etično i kojima je stalo do toga. Takvih ljudi je vrlo malo. Kuda god se okrenete svi su stručnjaci, a kada malo zagrebete vidjet ćete da nije tako.

Cijeli razgovor sa Silobrčićem donosimo NA OVOM LINKU.