Šef poreznog USKOK-a: Istražujemo 200 osoba

Vijesti 12. stu 201622:15 > 22:25
Ilustracija

Šef Poreznog USKOK-a Paulino Lonza, koji treba razotkrivati utajivače, progovorio o tome koliko osoba trenutačno nadziru. Sumnja se da "peru" oko milijardu kuna.

No, uskoro će sve to biti povijest jer je ministar Zdravko Marić odlučio ugasiti Porezni USKOK te ga pripojiti Poreznoj upravi. Naime, u Općem poreznom zakonu – poslanom na usvajanje zastupnicima – poreznog USKOK-a više nema. Nakon Nove godine vraćaju se u okrilje Porezne uprave.

U rukama Paulina Lonze, načelnika Samostalnog sektora za otkrivanje poreznih prijevara, su predmeti teški milijardu kuna. I tim od 15 “najopasnijih” i posebno istreniranih poreznika. Razotkrivaju financijski kriminal, izvlačenja novca, porezne utaje. Trenutačno češljaju oko 200 osoba. Za USKOK spremaju nove kaznene prijave.

“Samostalni sektor za otkrivanje poreznih prijevara trenutno radi na 100-tinjak predmeta”, pojašnjava Lonza u razgovoru za Dnevnik Nove TV . “Govorimo o iznosima što nepripadne imovinske koristi što dakle utajenog poreza ili pak opranog novca preko jedne milijarde kuna ako ne i više”, ističe.

U dvije godina koliko postoje kao Porezni USKOK prijavili su mnoge. Najzvučniji – Zdravko Mamić. Čak tri kaznene prijave teške oko 300 milijuna kuna – od utaje poreza do izvlačenja novca iz Dinama. I rade to drukčije od kolega iz Porezne uprave.

“Nešto što se ovdje može obraditi u roku mjesec do dva dana bi zapravo u slučaju upravnog postupka bi trajalo možda i godinu do dvije dana”, pojašnjava Lonza u razgovoru za  Novu TV.

Ukidanje Poreznog USKOK-a moga bi biti nova točka prijepora između Mosta i HDZ-a – jer su u stranci Bože Petrova još u prošloj vladi bili su protiv ovog poteza.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.