'Plenković i Marić izvode političko samoubojstvo'

Vijesti 14. stu 201608:51 > 08:51
N1

Gost Novog dana bio je Jasmin Klarić iz Novog lista, koji je komentirao naslovnice dnevnih novina.

Iako je Porezni USKOK dobro odradio posao, otkriveno je da je pronevjereno oko milijardu kuna, a ministar financija Zdravko Marić najavio je da će ga nakon Nove godine vratiti pod okrilje Porezne uprave.

 “Meni se čini da je Porezni USKOK predobro radio i da je to postao problem, jer ne mogu drugačije objasniti ovo političko samoubojstvo koje izvode Marić i Plenković”, kaže Klarić, podsjećajući da je u više navrata u nekim istragama koje je vodilo ovo tijelo otkriveno da su osumnjičeni imali svoje ljude u sustavu, a koji su im dojavljivali informacije.

“Ne znam čemu može služiti povratak pod Poreznu upravu osim zaštiti onih koje su gonili”, kaže Klarić.

Ocjenjuje da otpis duga bankarima, što je svojevrsna usluga bankama da ne dižu tužbu u slučaju konverzije kredita u švicarcima, loš potez.

“Ne treba raditi takav ustupak. Nevjerojatno je da se takav potez vidi kao socijalna mjera. Nikome se neće pomoći na ovaj način osim bankama. Možda se treba pomoći bankama i doći do kompromisa, ali, molim vas, nemojte to predstavljati kao socijalnu mjeru”, upozorava Klarić.

Poboljšana porezna reforma – još uvijek loša

Klarić ocjenjuje da HDZ na svoju ruku želi provesti poreznu reformu.

“Ne ide se sa zakonskim prijedlozima u javnost dok se to ne raspravi s koalicijskim partnerom, dogodilo se da je Most digao znak stop, a nakon toga su je promijenili značajno, poboljšana je, ali i dalje je loša, ali postoje stvari oko kojih se nisu dogovorili. Konfrontiraju se s Mostom i oko plaća državnih dužnosnika”, kaže Klarić ističući da je premijer Plenković u pravu kada kaže da Most gura populističku mjeru kada žele da se ne dižu plaće dužnosnika, ali i da će takav stav naštetiti HDZ-u.

“To je vrsta demagogije koju kod nas biračko tijelo guta, u toj priči će HDZ izaći politički oštećen”, zaključuje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.