'Odlaze nam najbolji od najboljih liječnika'

Vijesti 14. stu 201610:21 > 10:28
N1

Trpimir Goluža, predsjednik Hrvatske liječničke komore, gostovao je na N1 i komentirao stanje u zdravstvu.

Problem specijalizacija postoji već dugo. Dugo liječnici nisu mogli birati specijalizacije, nego ih se usmjeravalo zbog deficitarnih kadrova. Je li se stvar popravila?

Samo ste djelomično u pravu, velika većina naših kolega dobije onu specijalizaciju koju želi. Problem je u zastarjelom konceptu specijalizacija, koji je nužno promijeniti. Upravo u tom kontekstu sutra imamo sastanak u Ministarstvu zdravstva.

Jeste li to već predstavili ministru zdravstva?

Ministar je iskazao zanimanje prema našem prijedlogu, sutra u 10 sati imamo sastanak na kojemu će HLK predložiti cjeloviti koncept specijalizacija, da one budu konkretnije i da produkt bude stručnjak koji će biti društveno uvažavana osoba. Sve je to pretpostavka za ostanak liječnika u Hrvatskoj.

Ministar je rekao da je prevelik broj pacijenata u bolnicama. Najavio je i veći broj liječnika. Kako to komentirate?

Čovjek sam koji više vjeruje djelima nego riječima, pa je dobra odluka bila da se raspiše staž za 600 liječnika. Vidim da je stavio pretpostavku na rješavanje kadrovskog sustava.

Što se tiče plaća, često se priča da su liječnici potplaćeni i da zato odlaze van. Je li sad ta tendencija smanjena?

Rekao bih da je prvu godinu i pol učlanstva u Europskoj uniji ta tendencija bila naglašenija. I dalje postoji, ali manje naglašeno. Od ulaska Hrvatske u EU oko 540 liječnika napustilo zemlju. Ono što zabrinjava jest da prednjače liječnici u mlađim dobnim skupinama, od oko 40 godina, specijalisti s desetak godina iskustva, spremni raditi. Događa se da oni najbolji od najboljih odlaze. Što se tiče motiva, nije pitanje nezadovoljstva, nego besperspektivnosti ovog sustava, jer smatraju da neće moći ostvariti svoje profesionalne ambicije u Hrvatskoj. Zato smo mi tu, da omogućimo liječnicima da se razvijaju i ostvare svoje potencijale na dobrobit svih građana u Hrvatskoj.

Hoćete li imati potporu? Nije mala stvar zadržati ljude u Hrvatskoj.

Ne možemo mi zahtijevati potporu od ministra, ali on će imati našu potporu, da se to i provede. To je pitanje od nacionalnog interesa, da svi imaju kvalitetnu zdravstvenu zaštitu. To je jedna od posljednjih privilegija koje hrvatski građani još imaju.

Imate i jednu dobru vijest, a tiče se Vukovara. O čemu se radi?

Nakon 25 godina od stradanja Vukovara, Hrvatska liječnička komora odlučila je odlikovati medaljom časti sve liječnike koji su do samog pada Vukovara pružali zdravstvenu skrb ranjenicima i građanima Vukovara. Liječnička komora odlučila im je dati priznanje i odlikovat ćemo ih 17. studenoga u Vukovaru.

Ponovno se aktualizirao zakon o pobačaju. Kakav je vaš stav u pogledu prijedloga izmjene zakona?

Mislim da su liječnici postavili profesionalno. To je tema od šireg društvenog interesa. Ono na čemu ćemo inzistirati jest da pravo na izbor ne može onemogućiti pravo na savjest onog koji bi trebao omogućiti zahvat.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.