'Zakon nije prekršen, ali javnost mora znati za salmonelu'

Vijesti 16. stu 201622:17 > 22:34
Sanjin Strukic/PIXSELL

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić objasnio je zašto je ekspresno razriješio pomoćnika ministra za veterinarstvo Tomislava Kiša, nakon otkrivanja salmonele u piletini.

Ministar Tolušić je smijenio Kiša, iako je on u ovom slučaju postupao na uobičajen i propisan način.

Obrazložio je svoj potez.

 “Tomislav Kiš nije načelnik Uprave, nego pomoćnik ministra za veterinarstvo i sigurnost hrane, a pomoćnike imenuje i razrješuje Vlada. Upravljati sustavom sigurnosti hrane podrazumijeva i proaktivne mjere zaštite i informiranja korisnika, a ne samo slijepo poštovanje propisa. Uobičajeno i propisno nisu riječi koje će proći u mojem mandatu – nego savjesno i proaktivno! Nije mi prihvatljivo da ja kao ministar saznajem o ovome iz novina. Stručne službe i pomoćnik ministra su tu da pravodobno odrade posao, obavijeste ministra i javnost”, kazao je Tolušić za Jutarnji list.

Ministar je potvrdio da je u inspekcijskom nadzoru utvrđeno da je u prodaju stavljeno 11 tona mesa peradi, od čega je većina prodana. Podsjetio je da je Lidl je pozvao kupce da sporno meso vrate na prodajna mjesta.

Tolušić ne sumnja da je u ovom slučaju netko namjerno zatajivao podatke.

“Ne mislim da se radi o namjernom zataškavanju, jer zakon nije prekršen, obavijest je poslana u sustav EU RASFF, no, ponavljam, javnost ima pravo znati. Ponavljam, nedopustivo je da građani nisu bili obaviješteni o potencijalnoj opasnosti za njihovo zdravlje i to se više ne smije dogoditi. Od danas mijenjamo sustav obavještavanja javnosti – građani će u svakom trenutku znati rezultate kontrola inspekcija i biti informirani o zdravstvenoj ispravnosti hrane koja se nalazi na tržištu. Ako smo objavili informaciju o povlačenju proizvoda zbog viška kikirikija u vaflima, onda smo morali i onu o salmoneli. Javnost mora znati!”, kazao je ministar Tolušić za Jutarnji list.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter|Facebook | Instagram.