Zašto su se u dućanima ponovno našli zaraženi proizvodi

Vijesti 17. stu 201607:34 > 07:37
Ilustracija

Mjesec dana nakon zaraženih jaja, uzročnik salmonele u jednom drugom trgovačkom lancu pronađen je u pačjem mesu iz Mađarske i pilećem iz Poljske. Iako se za salmonelu znalo još početkom ovog mjeseca, resorni ministar poljoprivrede kao i javnost, za sve su doznali tek sada.

“Dugo sam se bavio tom problematikom. Jesu li sve zemlje ulaskom u Europsku uniju ispoštovale pravnu regulaciju i jesu li osiguravale takav nivo kontrole, to je pitanje. Sumnjam u to. Konkretno za ovaj primjer salmonele. Znalo se za to već.

Poljska je dala pristanak da se vrate pošiljke, ali mi smo reagirali kasno. Nažalost, nacionalno zakonodavstvo ulaskom u EU je dozvoljavalo da se donesu određeni propisi, kao primjerice Nacionalni program uzorkovanja i kontrole proizvoda uvezene hrane iz EU, a to nismo donijeli. I to je ključni problem”, kazao je za RTL Danas stručnjak koji je vodio pregovore s Bruxellesom u poglavlju o sigurnosti hrane, Mate Brstilo.

Kaže da Hrvatska treba napraviti nacionalni monitoring kojim će se neselektivno propisati uzimanje uzoraka pošiljaka iz zemalja za koje smatramo da su sumnjive.

“Koliko sam upućen, neke zemlje već su donijele zabranu uvoza. One su to jedva čekale. No, mi smo čekali, a nismo trebali. Dosad se trebao napraviti kompletni monitoring, a ne to prepustiti samo pojedinim akterima. Tu trpimo određene štete jer su izostale kontrole na velikim sustavima, a kada bi se to dogodilo onda bismo imali nesagledive posljedice”, objašnjava Brstilo.