'Zadnji relevantni SDP-ovac u Zagrebu bio je Bandić'

Vijesti 28. stu 201609:13 > 09:16
N1

U pregledu tiska u Novom danu gostovao je kolega iz Novog lista, Tihomir Ponoš.

Komentirao je najave da će novi šef SDP-a Davor Bernardić uskoro maknuti Milanku Opačić s pozicije u Saboru.

“Vidjet ćemo hoće li je maknuti. Bilo bi joj pametno da postane predsjednica kluba, jer mjesto potpredsjednice nije važno, osim što s njim dobiva neke povlastice, primjerice službenog vozača. No, sasvim je svejedno hoće li to biti ona, Bernardić ili netko treći”, kaže Ponoš.

Upitan je kako će se odraziti pobjeda Davora Bernardića na SDP, kojemu je sada rjeting deset posto manji od HDZ-ovog.

“Izbori su pokazali nešto što je po meni važnije, a to je da je u oba kruga izašlo manje od polovice članstva, što znači da on mora napraviti ili reviziju stranke ili članstva. Ovo je pokazalo očaj – članovi i to na kompetetivnim izborima ne izlaze”, navodi on.

Što se Milanovića tiče, nastavlja Ponoš, “on se u velikoj mjeri povukao, osnovao je tvrtku i vidjeli smo da je njegov Siniša Hajdaš Dončić odmah nakon prvog kruga pretrčao Bernardiću”.

Može li Bernardić vratiti dio rejtinga SDP-u ili će to biti njen kraj – pad na 5 do 10 posto podrške, upitan je zatim.

“Krah i nestanak je preambiciozna prognoza. Po meni, veliki test će im biti lokalni izbori – oni brane Rijeku, u Splitu su maknuli svoga kandidata, a Bernardiću je sjano što neće morati izaći u Zagrebu”, kaže Ponoš. “Slati predsjednika na takvo mjesto — to se obično ne radi. Pitanje je koga će u stranci naći tko je voljan poginuti”, dodaje.

Na pitanje kako će SDP voditi kampanju za lokalne izbore, budući da nema svoje kandidate ni u jednom velikom gradu, Ponoš kaže da u Zagrebu Milan Bandić ima ozbiljnih protukandidatkinja, a to su Sandra Švaljek i Anka Mrak Taritaš.

“Oni se mogu natjecati između 4 i 5. mjesta, osim ako netko iz Živog zida ne da svog kandidata. Više me zanima kako će proći lista SDP-a i hoće li to biti najgori rezultat od 1995. godine. Nemaju se pravo nadati mjestu gradonačelnika, osim ako se ne dogodi čudo”, smatra on.

“Zaboravlja se da je Bernadrić već šest godina šef SDP-ove organizacije u Zagrebu, a zadnji relevantni SDP-ovac u Zagrebu bio je Bandić, a ne Bernardić”, domeće.

Tolušić nastoji raditi posao, ali i gradi političku poziciju

Komentirao je i eksploziju otkrića prisutnosti salmonele u hrani, pogotovo mesu. Upitan kako će to završiti i hoće li uloga ministra poljoprivrede, Tomislava Tolušića ostati pozitivna u smislu da ispada borac protiv uvoznih lobija.

“To ćemo vidjeti. Načelno, nije loše što je to pokrenuo. U prvom slučaju nije požurio obavijestiti javnost, obavijestio je Bruxelles, ali ne i javnost. Tvrdi da nije znao, ali neznanje ne mora biti opravdanje, no nakon toga to uredno radi. On evidentno nastoji raditi posao, ali i gradi političku poziciju. Dolazi iz Sloavnije, koja je proizvođač hrane koja jako loše stoji društvenoekonomski. Nije nemoguće da postane najpopularniji ministar i da pomogne domaćim proizvođačima hrane. Doista, ima dosta loše uvozne hrane, koja je bagatelna i legitimno je postaviti pitanje njenog uvoza”, navodi Ponoš.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.