'Barišić je plagirao, da sam premijer smijenio bih ga'

Vijesti 02. pro 201618:06 > 18:06
N1

Predsjednik Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju akademik Vlatko Silobrčić podnio je ostavku zbog nemogućnosti da procesuira slučaj navodnog plagijata ministra znanosti Pave Barišića te je tim povodom bio gost Dnevnika u 18.

Odbor je u četvrtak raspravljao o prijavi protiv ministra Barišića, ali njegovi članovi nisu donijeli nikakav zaključak.

Silobrčić je već na početku sjednice najavio svoju ostavku i to zbog elektroničke poruke koju je dobio iz Agencije za visoko obrazovanje. Naveo je da je poruka bila usmjerena na to da odvrati Odbor od donošenja ikakva mišljenja o prijavi protiv aktualnog ministra znanosti.

“Mail mi je poslala gospođa Gopić, tajnica prošlog Odbora. Ono što mi je dalo razmišljati je činjenica da je to prvi put da takav mail dolazi i to baš kad se raspravlja o ministru znanosti i obrazovanja. Bilo je sugestija koje su sve upućivale na istu stvar – da bi bilo dobro odgoditi sjednicu i ne donijeti zaključak. Zaključio sam što moram napraviti – podnijeti ostavku”, kazao je Silobrčić.

Silobrčić smatra da Odbor nije donio zaključak jer prijedlog izvjestitelja, da je riječ o plagijatu, nije bio prihvaćen dovoljnim brojem glasova. Osobno smatra da je riječ o plagijatu i da za to postoji dovoljno dokaza među kojima je i činjenica da se Barišić ispričao jednome od autora koje je navodno plagirao.

Na sjednicu Odbora, suprotno uobičajenoj praksi, došao je i državni tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanja, Matko Glunčić, za kojeg Silobrčić navodi kako ga je poslao ministar da “kontrolira štetu”.

“Neobično je da dolazi na sjednice Odbora čiji je smisao davati neovisna mišljenja. Kako možete biti neovisni kad ministar pošalje nekoga tko sluša i zapisuje što govorimo. To je apsolutno suprotno svakoj ideji autonomnog odlučivanja i to me samo podržalo u odluci da dam ostavku”, rekao je Silobrčić, a je li to politički pritisak ovisit će o samom Odboru

“Odbor nema nikakvog razloga da ne donose odluku. Hoće li se ljudi u odboru slomiti, ja ne mogu reći.”

Na pitanje što očekuje od ministra ili premijera Andreja Plenkovića, Silobrčić je odgovorio: “Da sam premijer znam što bih napravio – smjenio ministra.”

Silobrčić i dalje ostaje član Odbora i vjeruje da odluka o ministru nije odgođena u nedogled te očekuje da će se odbor sastati u siječnju te nastaviti s radom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.