Marija Rukavina: Ponosna sam na 64 nade za spas života

Vijesti 19. pro 201618:18 > 18:20
N1

U Dnevniku je gostovala Marija Rukavina, upraviteljica Zaklade Ana Rukavina.

Prošlo je 10 godina od pisma Ane Rukavine koja se borila za život, pisma koje je potreslo Hrvatsku. Ana je izgubila bitku s leukemijom, ali je pokrenula lavinu događaja i puno života je spašeno zahvaljujući Zakladi Ana Rukavina.

Iza Vas su veliki rezultati. To su prije svega spašeni životi. Hrvatska je prije deset godina imala tek 150 potencijalnih donora koštane srži. Koliko ih je danas?

Sada imamo 53 tisuće potencijalnih donora koštane srži, u dobi između 18 i 40 godina, dok je 12 tisuća upisanih u banku matičnih stanica.

Posljednjih desetak godina puno se radilo i na istraživanja na području rasta i razvoja matičnih stanica te informiranju javnosti. Zašto je važna pohrana matičnih stanica iz pupkovine u banku. I da li ste zadovoljni s brojem onih koji to čine?

Zadovoljni smo, makar uvijek može bolje. Jedno vrijeme bila je prekinuta dostava, dok KBC Zagreb nije našao novog dostavljača Hrvatsku poštu, bio to dug put. Mnoge majke su se ljutile na nas, nismo mi bili krivi za to. Pozivam sve majke, koje mogu, da doniraju. Moguće je to učiniti u 23 rodilišta gdje je organizirana donacija, bilo bi dobro donirati jer to je biološki otpad, to se baca, a može nekome spasiti život.

Na što ste najviše ponosni?

Ponosna sam na 64 nade za spas života, to je najveći uspjeh Zaklade. Dobili su 64 nade iz hrvatskog registra, od tog broja su 43 oboljela iz Hrvatske, to je ogromna brojka, jer te smo transplantante u inozemstvu plaćali od 30 do 50 tisuća eura, to je sad išlo od naših darivatelja, a, isto tako, važno je da vraćamo inozemstvu iz kojeg je to Hrvatska ranije uvozila.

Najviše sam ponosna na divne darivatelje, našu mladost koja se upisala u registar i dala matične stanice i na moje umirovljenike koji daju za Zakladu i zadnju kunu. Hvala svima.

Zaklada radi i zahvaljujući donacijama. Pa ovo je i poziv svima koji će večeras izaći na Trg Bana Jelačića i onih koji će podržati humanitarni koncert svojim donacijama. Rad Zaklade moguće je podržati već danas pozivom na humanitarni broj 060 9000. Cijena poziva iznosi 5 kuna, a pozivi će biti će omogućeni tijekom cijelog prosinca.

Tako je. Poziv svima da se odazovu, teško je, ali na ovaj način će se omogućiti da iduće godine možemo prikupiti još više uzoraka. Mi putujemo Hrvatskom i organizirano akcije, do sada smo organizirali 320 akcija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.