Plenković primio predstavnike medija: Budite korektiv svega

Vijesti 22. pro 201614:43 > 15:01
N1

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković primio je danas na božićnom domjenku predstavnike medija kojima se i kratko obratio s govornice. Nabrojao je Vladine prve korake od preuzimanja vlasti te je istaknuo glavne ciljeve i prioritete u budućnosti.

”Danas u Banskim dvorima u Vladi RH u ime kolegica i kolega i moje osobno želio bih da ovaj susret iskoristim za rezime niza političkih aktivnosti i angažmana Vlade od 19. listopada do danas.

2016. će biti upamćena kao turbulentna politička godina s neviđenim scenarijem da su tu bila čak tri premijera. Dakle to se po prvi put u hrvatskoj političkoj povijesti dogodilo. Poruka koju sam želio javnosti poručiti još u lipnju jest da je potrebna politička stabilnost i da HDZ ima odgovornost upravu tu poruku projicirati. Smatram da smo upravo to i ostvarili. Tako da smo već u kampanji smanjili tenzije i pridonijeli građenju mostova pa i doslovno kroz savezništvo s Mostom i smanjenju podjela koje su nepotrebne i prevelike nakon 26 godina samostalnosti, a osobito više od 70 godina nakon kraja 2. svjetskog rata.

Činjenica da je dio parlamentarne većine 8 zastupnika nacionalnih manjina dosta jasno govori kakvu politku vodi ova vlada. Želimo uz političku stabilnost ostvariti i gospodarski rast. Pokazatelji o rastu od 2,9 posto ohrabrujući su i daju nam poticaj da nastavimo taj trend. Agencija S&P dala je stabilne izglede rasta gospodarstva. Jedna od ključnih stvari je bila da poruka nove vlade pridonosi novim prognozama. To je najbolja poruka u zadnjih 8 godina od agencija za kreditni rejting.

S vrlo sličnim porukama koje je Draghi rekao da se prepoznaje i gospodarski rast u EU i pad nezaposlenosti. Upravo na tom tragu smo pripremili u kratkom roku i državni proračun koji je na vrijeme usvojen. Zahvaljujem ministru Mariću koji je iznio najveći teret dvije krupne reforme ove vlade. Prije svega poreznu reformu i proračun i bio je zaposlenik mjeseca za studeni i prosinac. Ja mu zahvaljujem. Mi smo bili prva vlada koja je krenula s ovako krupnom reformom na prvoj sjednici. Procjenili smo da nema vremena da prođe 100 dana jer nas dio javnosti ne percipira kao novu vladu nego kao dio kontinuiteta prošle vlade. Uključili smo se kao što uključite vaše mobitele na punjač bez čekanja.

Slat ćemo i važnu treću poruku, a to je poruka društvene solidarnosti. Osim dijaloga sa sindikatima  donijeli smo nekoliko važnih odluka. Jednu koja će sutra biti potpisana. Pregovori sa sindikatima državnih službi koje prate i stavke u proračunu. Kada to sve stavimo u kontekst s povećanjem bruto iznosa minimalne plaće za 156 kuna onda smo poslali poruku društvene solidarnosti. A činjenica da smo bez rebalansa pronašli sredstva za božićnice zaokržuje poruku društvene sloidarnosti.

Četvrta poruka je poruka sigurnosti. Ja sam pravnik i dživio sam koliko je bitna brzina donošenja odluka. Zato ćemo pravni okvir i pravnu sigurnost jačati svakim reformskim potezom vlade. Dijelom ste vidjeli najave iz ministarstava sa što manje nameta i što više poslovne slobode. U tom kontekstu će ulaganje u obrazovanje znanost konsolidiranje zdravstvenog sustava biti važan dio našeg rada. Kroz četiri godine vidjet ćete da smo naumili ostvariti sve ciljeve.

Osvrnut ću se i na globalne okolnosti. Prijetnja terorizmom je svakondnevna. Kada je bila eksplozija u Bruxellesu to je bilo 500 metara od mog ureda. Prema tome svjestan sam osobno koliko su teroristi spretni i nepredvidljivi i zato je jedna od važnih reformi strategija i nacionalne sigurnosti stavili na visoko mjesto prioriteta. Upravo kvalitetnim umrežavanjem službi želimo omogućiti sigurnost svim građanima.

U vanjskopolitičkom pogledu ministar Stier je obišao skoro sve susjedne države. Osobno sam bio na dva europska vijeća uspostavio sam prisne kontakte s kolegama. Neke znam od ranije, neke na novim susretima upoznajem. Imali smo posjet BiH koji je, izuzevši uhićenja u Orašju, bio u sadržajnom smislu izvrstan. BiH je naša susjedna zemlja gdje su Hrvati konstitutivni narod. Pomoći ćemo joj na putu prema EU. Smatramo da samo europski put je za koheziju i ravnopravnost Hrvata kao konstitutivnog naroda.

Susreti Vlade sa svim županijama trebaju biti praksa i bit će praksa Vlade. Hrvatskom se upravlja na više razina. Želimo partnerstvo i precizno dogovarati koordinacije rada vlade i županiija. Tu prostora za učinkovitiju realizaciju projekata ima. Na tom tragu mi je zadovoljstvo da imam motiviran krug suradnika i jednu dobru kombinaciju zrelosti u pravim godinama i nekoliko mlađih kolega koji svojim ambicijom pridonose aktivnosti. Hvala što nas pratite korigirate, to je uloga medija. Slobodno smo društvo otvoreno za dijalog. Želim da budete korektiv svega i nadam se da ćemu surađivati u godinama koje su pred nama”, rekao je Plenković okupljenim novinarima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.