'Izbor Trumpa je kao da izaberete Mamića za predsjednika RH'

Vijesti 15. sij 201712:31 > 12:45
N1

Gostujući u Točki na tjedan politički analitičar s adresom u New Yorku komentirao je nasljedstvo Baracka Obame te što možemo očekivati od vladavine Donalda Trumpa na razini SAD-a, ali i na globalnom nivou.

Politički analitičar Đivo Đurović istaknuo je što smatra najpozitivnim nasljeđem Baracka Obame, ali se osvrnuo i na potencijalne neuspjehe njegovog osmogodišnjeg upravljanja SAD-om.

“Treba voditi računa da je Obama u šest godina svog mandata, kada su većinu u Kongresu imali republikanci, suočavao se s opstruacijama. Obama je naslijedio ekonomiju u slobodnom padu, u dobu velike recesije, te je uspio vrlo brzo stabilizirati SAD. Amerika danas raste i to je veliki uspjeh. Druga stvar je Obamacare – uspio je u Ameriku uvesti zdravstveno će biti s timi sustav na kakvog smo mi već navikli u Europi već 70 godina. To je velika revolucija za Ameriku. Od neuspjeha, nije uspio dovoljno pomoći Hillary Clinton da pobijedi na izborima i da tako osigura svoju baštinu. Od drugih neuspjeha, nije se bavio migracijama”, pojasnio je.

Na pitanje kako komentira kritike da nije uspio ujediniti američko društvo, štoviše danas je ono jako polarizirano i u fokusu je rasno pitanje, Đurović je odgovorio: “Rasno pitanje je jedno od ključnih problema u Americi i staro je koliko i sama Amerika. Dakle, 240 godina. Zbog njega se vodio i građanski rat. Broj ubojstava afroamerikanaca nije povećan, kriminal je pao za vrijeme Obame, no porastao je broj ubojstava afroamerikanaca od strane policajaca. To je rasno uvjetovano i došlo je u prvi plan. Mnogi Amerikanci su rasisti. Ne treba tu imati skrupula da se to kaže. Ne može izbor jednog čovjeka to popraviti. Trebat će generacije da se rasno pitanje riješi”.

“Ako se očekuje da SAD bude stabililan garantor liberalnog međunarodnog poredka, ne srlja u nepotrebne intervencije i vojne avanture, onda je Obama bio odličan predsjednik. Ako se od SAD-a očekuje da na neki način taj međunarodni poredak podupire i ne pusti rasap kao na nekim mjestima poput Sirije, onda je Obama bio previše suzdržan”, rekao je.

“Promijenio je imidž Amerike. Popravljen je negativni imidž kakvog je SAD imala za vrijeme Georgea Busaha. Riješio je prastari problem – normalizacija odnosa s Kubom. To je golemo pogotovo iz američke perspektive”, dodao je.

Upitan kako komentira Trumpovo ušutkavanje novinara i odnos prema medijima, odgovorio je: “Mislim da ga ništa neće spriječiti da se ponaša kako se ponaša. Izbor Donalda Trumpa je otprilike kao da za predsjednika Hrvatske izaberete Zdravka Mamića. Vrlo sličan način ponašanja i razmišljanja, jedna bahatost koja ne poštuje niti medije niti javnost”.

Dodao je kako mu takvo ponašanje nije naštetilo u pedizbornoj kampanji, ali ni da ‘mediji nisu ostali dužni’.

“Mediji njemu neće ostati dužni. Pažljivo prateći što se događa na medijskoj sceni, od njegove nominacije na republikanskim izborima do izbora za predsjednika, potpuna transformacija u kojoj se od korištenja Trumpa za podizanje rejtinga televizija do toga da se počelo pisati da ‘Trump laže’. I to u novinama od formata poput New York Timesa. Sukob s medijima bit će vrlo žestog, ali Trump ne ostavlja dojam da će ga to pogoditi”, kazao je Đurović.

“Donald Trump reagira tako da ako ga hvalite, on će biti vaš najbolji prijatelj. Ako ga kritizirate, bit će vaš najveći neprijatelj. Tako funkcionira i sa svjetskim državnicima. Vladimir Putin ga je pohvalio i tako kupio njegove simpatije. Trump je politički diletant i njegovo političko mišljenje je mišljenje osobe s kojom je zadnjom razgovarao”, smatra Đurović.

Što Đivo Đurović misli o Trumpovom utjecaju na našu regiju i odnose u Europi, doznajte u videu!

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.