Mladu docenticu odbili, projekt dobio suprug članice UO HRZZ

Vijesti 26. sij 201713:56 > 13:58
Privatni album

Nakon što smo objavili priču Tee Žakule, mlade docentice koja je doktorirala na prestižnom sveučilištu MIT, te se potom vratila u Hrvatsku gdje joj je Hrvatska zaklada za znanost odbila financirati istraživački projekt i to razlozima koje ona smatra neprihvatljivima, odlučili smo pronaći i projekte koji su prošli natječaj HRZZ-a.

Podsjetimo, Žakula se prijavila na natječaj HRZZ-a pod nazivom “Program poticanja istraživačkih i razvojnih aktivnosti u području klimatskih promjena”, i to projektom “Korištenje podatkovne analitike za razvoj upravljačkih strategija sustava zgrade”.

Na njemu su trebali sudjelovati priznati svjetski stručnjaci, a planirana je i suradnja s uglednim institucijama poput spomenutog MIT-a, sveučilišta Masdar Institute of Science and Technology u Abu Dhabiju i uglednog američkog instituta Lawrence Berkeley National Laboratory (LBNL).

Ipak, projekt je odbijen, a navedeni razlozi odbijanja projekta po mišljenju Žakule, su u najmanju ruku čudni. Sporno je primjerice bilo povezivanje sa stranim institucijama za čiju suradnju se bore mnogo veća sveučiliša od domaćeg, te oni u kojima se navodi kako nema iskustva u vođenju doktoranada ili onaj u kojem joj se zamjera da su rezultati njezinog projekta samo brojna izvješća, što ona opovrgava, no bezuspješno.

Projekt je dodijeljen je nekim drugim znanstvenicima. Na popisu onih koji su prošli na natječaju nalaze se redom: Dean Ban, Marija Blažina, Tomislav Capuder, Davor Dolar, Neven Duić, Ivan Halasz, Ivan Pejić, Jordi Sancho-Parramon, Maja Telišman Prtenjak, Domagoj Vulin.

Kratkom pretragom navedenih imena voditelja projekata koji su prošli na natječaju zanimljivo nam je ime Deana Bana.

Dr. sc. Dean Ban prijavio je projekt pod nazivom ”Smanjenje emisija stakleničkih plinova upotrebom gradskog i poljoprivrednog otpada u proizvodnji bilja”, te se našao u konkurenciji onih koji ulaze u postupak financijskih pregovora.

Projekt je, kao što nalaže procedura, odobrio panel za vrednovanje, a potvrdio Upravni odbor HRZZ-a u kojemu sjedi – supruga Deana Bana, Smilja Goreta Ban.

Inače, zeleno svjetlo HRZZ-a dobio je i projekt prof. dr. sc. Ivana Pejića pod nazivom ”Procjena adaptabilnosti hrvatskog sortimenta kukuruza i soje u funkciji oplemenjivanja za tolerantnost na sušu” također se našao u fazi postupka financijskih pregovora. Ivan Pejić u mandatu prošle vlade obnašao je dužnost pomoćnika ministra znanosti, obrazovanja i sporta.

HRZZ: Nema sukoba interesa

Ima li tu sukoba interesa, upitali smo direktora HRZZ-a Hrvoja Matakovića. Njegov odgovor prenosimo u cijelosti.

”Oba projektna prijedloga koje spominjete zadovoljili su sve tražene kriterije te ne postoji mogućnost sukoba interesa. Vrednovanje ovih projektnog prijedloga, kao i svih drugih projektnih prijedloga na natječajima Zaklade, provedeno je na temelju Priručnika za vrednovanje projektnih prijedloga prijavljenih na natječaje Hrvatske zaklade za znanost (http://www.hrzz.hr/UserDocsImages/dokumenti/priru%C4%8Dnici%202016/Priru%C4%8Dnik%20za%20vrednovanje_%20kona%C4%8Dno.pdf ) te je provedeno u skladu s Pravilnikom o sprječavanju sukoba interesa (http://www.hrzz.hr/UserDocsImages/dokumenti/priru%C4%8Dnici%202016/Pravilnik%20o%20sprje%C4%8Davanju%20sukoba%20interesa.pdf ).

Informacije o visini financiranja biti će, kao i za sve druge projekte koje financira Zaklada, navedene u bazi projekata na mrežnim stranicama Zaklade (http://www.hrzz.hr/default.aspx?id=78 ) nakon što se potpišu ugovori o dodjeli sredstava”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.