Kako od republike prošlosti napraviti republiku budućnosti?

Vijesti 26. sij 201718:49 > 18:58
N1

Učitelji heroji, umjetna inteligencija, radnici nove generacije samo su neke od tema četvrtog Bug future showa koji se održao u Zagrebu. Privukao je brojne poznate govornike i pokrenuo velike rasprave o razvoju i budućnosti zemlje, a najupečatljiviji govor održao je Boris Jokić, bivši čelni čovjek nikad provedene kurikularne reforme.

Najveće ovacije pune dvorane na tehnološkom – Bug Future Showu dobili su odgajatelji, učitelji i profesori. Snažan govor prepun kritika na račun političara – održao je Boris Jokić koji je pozvao da se od republike prošlosti napravi – republika budućnosti.

“Ono što ne bi trebalo biti je da ostajemo u prošlosti, da živimo za prošlost što nas svakim danom političari sve više i potiču, ova zemlja ima budućnosti, ukoliko koristimo tehnologije, krativnosti koje ima u obrazovnom sustavu, mislim da možemo izgraditi bolju zemlju”, kazao je Boris Jokić.

 Jokić je podsjetio i da gimnazijalci danas uče informatiku prema programu iz 1993. godine. Istovremeno – hrvatski programeri na najvećim svjetskim sajmovima promoviraju projekte koji kroz igru omogućavaju učenje matematike i robotike. Unatoč zastarjelim programima u školama.

“Da, to je neobično, tromo i loše i dajemo sve od sebe da se to promijeni. Očito ne možemo diretktno utjecati na taj sustav koji je takav kakav je. Ali, možemo, recimo, pokrenuti neke projekte, valove sa strane za koje se možemo nadati da će se kad tad stopiti sa trenutnim sustavom.”, kaže Luka Fućek.

Upravo zato gradnja boljeg svijeta je i moto ovogodišnjeg Bug future showa.

“Cilj ovogodišnjeg BFS nam je usmjeriti mlade ka STEM znanjima, ka STEM kompetencijama kako bi kroz tu ljubav prema elektronici, matematici, tehnologiji jednom budu u mogućnosti izgraditi svijet bolji od ovog kojeg mi imamo danas”, kaže Dragan Petric.

Napredak matematike, tehnologije i inženjerstva otvorit će brojna pitanja poput odnosa prema umjetnoj intelgenciji. Na njih će trebati odgovoriti humanističke znanosti.

Više pogledajte u prilogu Antonia Zavade.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.