MORH objasnio zašto se u školi upisuje u vojnu evidenciju

Vijesti 03. velj 201716:31 > 16:41
N1

U MORH-u su za N1 potvrdili da su učenicima osječke srednje škole dijelili upitnik za upis u vojnu evidenciju te da se ne radi o anketi. Tvrde da je riječ o izdvojenom slučaju i to, kako su naveli, u cilju pojednostavljenja postupka i smanjenja troškova.

Kao što smo jučer objavili, učenicima osječke Tehničke škole Ruđer Bošković, rođenim 1999. godine, podijeljeni su upitnici o uvođenju u vojnu evidenciju.

Iz MORH-a su za N1 odgovorili da se ne radi o anketi već o upisu o vojnu evidenciju.

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

“Možemo vas izvijestiti da je riječ o izdvojenom slučaju, ali da se nikako ne radi o anketiranju maloljetnika za vojni rok kako se navodi u nekim medijima, već o redovnoj zakonskoj obvezi upisa u vojnu evidenciju.

Naime, neki Područni odsjeci za poslove obrane, u cilju pojednostavljenja postupka i smanjenja troškova uvođenja novaka u vojnu evidenciju su u dogovoru s pojedinim školama dostavili predmetne upitnike u nekoliko srednjih škola uz napomenu i zamolbu da se na satu razredne nastave predaju učenicima koji u tekućoj godini navršavaju 18 godina, a samim tim podliježu i upisu u vojnu evidenciju sukladno Zakonu o obrani.

Naime, zbog prigovora prethodnih godina u nekim školama, da učenici zbog upisa u vojnu evidenciju i odlazaka na organizirane lokacije (gradska vijećnica i sl.) gube nastavne sate te da putovanje iziskuje određene troškove, na ovaj način nastojalo se izaći u susret i pojednostaviti cijeli postupak za sve uključene.

Za učenike koji podliježu upisu u vojnu evidenciju, a koji na ovaj način ne ispune upitnike, individualni pozivi bit će poslani na kućne adrese, u kojima će biti navedeno o čemu je riječ, kada i gdje se trebaju javiti te koje dokumente moraju ponijeti sa sobom.

Ujedno još jednom podsjećamo kako obveza upisa u vojnu evidenciju proizlazi iz Zakona o obrani (“Narodne novine” br. 73/13), kojim je između ostalog propisano da „kada nije snazi obveza služenja vojnog roka, muškarci vojni obveznici podliježu uvođenju u vojnu evidenciju“ te da “uvođenju u vojnu evidenciju podliježu državljani Republike Hrvatske u kalendarskoj godini u kojoj navršavaju 18 godina života”.

Još jednom naglašavamo kako nije riječ o, kako navodite, upitnicima koji se dijele o služenju vojske, već je riječ o upisu u vojnu evidenciju koji se redovno obavlja svake godine za mlade ljude u toj kalendarskoj godini, a o kojem Ministarstvo informira javnost objavom priopćenja na svojim web stranicama”.

Prema postojećim propisima, obavijest o upisu u vojnu evidenciju učenici moraju dobiti na kućnu adresu, a šalje ga nadležni ured za vojnu evidenciju. Informacije o pozivu za uvođenje u vojnu evidenciju vojnih obveznika mogu se pronaći na web stranici MORH-a – Područni odjel za poslove obrane Zagreb, Split, Osijek, Rijeka, a osječka škola u kojoj se dijelio upitnik nije ni na jednom od tih popisa.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.