Prvih 7.000 BBC micro:bit računala stiže u škole

Vijesti 14. velj 201709:53 > 09:57
N1

Nenad Bakić će na press konferenciji u utorak objaviti plan aktivnosti projekta BBC micro:bit - STEM revolucija i najaviti slanje prvih 7.000 primjeraka BBC micro:bit računala školama i ustanovama Croatian Makers lige

Na konferenciji će govoriti g. Andrew Dalgleish, veleposlanik Ujedinjenog Kraljevstva, g. Ivan Vidaković, direktor Microsofta za Hrvatsku i BiH i Nenad Bakić, predsjednik IRIM.

BBC micro:bit – STEM revolucija je novi projekt Instituta za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) koji je do sada bio najpoznatiji po organiziranju Croatian Makers lige – natjecanja iz robotike koje okuplja preko 360 škola, udruga, knjižnica i drugih ustanova po Republici Hrvatskoj i otprilike 8.000 njihovih učenika i učenica.

Nenad Bakić je uoči press konferencije rekao:

“Ovaj kompjuter je vrlo jeftin, to je jako bitna osobina. Naime, možete podijeliti veliki broj toga i ne brinuti ako se ne koriste svi. Dođeš u školu dobiješ teku, olovku, gumicu, knjigu i micro:bit“, rekao je za N1.

“On je vrlo univerzalan, na njemu se mogu raditi različiti projekti – od robota pa na dalje. To je ono što mi zovemo sweet spot. U univerzumu tehnologije i edukacije ovo je najsjajnija galaksija trenutno”, istaknuo je.

Hrvatsko obrazovanje po pitanju tehnološkog usvajanja znanja okaraktearizirao je kao: “Postoje otoci izvrsnosti. Postoje djeca koja uz pomoć svojih mentora imaju rezultate koji su svjetski. Kada je riječ o jednakosti i mogućnostima za sve, tu je stanje prilično loše. Micro:bit nije tako mala stvar jer ćemo rasporediti 22.000 kompjutera u škole. Značajno ćemo unaprijediti pismenost, ali i mentalni sklop u školama da se može napraviti kritična masa usvajanja tehnološkog znanja. Mislim da bi ovo mogao biti prijelnomni trenutak u školstvu”.

BBC micro:bit je, podsjetimo, uzbudljiva nova tehnologija koju su razvili BBC, Microsoft i drugi partneri upravo s ciljem masovne uključenosti u osnovnim školama, ne samo u STEM području, nego i u dizajnu, umjetnosti i ostalim predmetima. STEM revolucijom želimo je masovno uvesti u hrvatske škole.

Projekt je pokrenut početkom 2016. godine s ciljem širokog uključivanja robotike, automatike i programiranja u edukaciju učenika i učenica osnovnoškolskog uzrasta. Kroz projekt je uključeno više od 360 škola i ustanova u Republici Hrvatskoj i otprilike 8.000 njihovih učenika i učenica, donirano više od 1.800 edukacijskih robota i organizirana je edukacija svih nastavnika uključenih u projekt.

Više informacija o ovom i drugim projektima IRIM-a možete pronaći na našoj web stranici CroatianMakers.hr.

N1