'Državni zavod za statistiku potvrdio BIRN-ovu istragu'

Vijesti 23. velj 201708:38 > 08:44
BIRN, OCCRP

Hrvatski zavod za statistiku je potvrdio podatke koji pokazuju kako je 2016. bila rekordna godina za izvoz oružja u Saudijsku Arabiju, uprkos suprotnim tvrdnjama ministarstva, priopćeno je u četvrtak iz BIRN-a.

BIRN-ovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

‘Hrvstki državni Zavod za statistiku rekao je u srijedu kako je Hrvatska izvezla streljivo vrijedno 73 milijuna eura i bacače raketa i granata vrijedne 5 milijuna eura u Saudijsku Arabiju 2016. godine.

Brojke potvrđuju ono što je otkriveno u istrazi Balkanske istraživačke regionalne mreže, BIRN, i Mreže za istraživanje organiziranog kriminala i korupcije, OCCRP.

Nakon objave istraživanja u utorak ujutro, hrvatsko Ministarstvo gospodarstva je tog popodneva dalo izjavu preko javnog servisa HRT, tvrdeći kako je izvoz u zaljevsko kraljevstvo tijekom 2016. godine vrijedio samo 7,5 milijuna eura.

Ministarstvo nije uspelo dostaviti BIRN-u i OCCRP-u informaciju, iako smo kontaktirali s njima tjedan dana prije objave.

Ali u pisanoj izjavi izdatoj u srijedu, Zavod za statistiku je ostao pri svojim podacima o izvozu, rekavši kako su ovi podaci zasnovani na izvještajima sa carine. Rekli su kako nisu u mogućnosti komentarati informacije od drugog državnog tijela.

Ministarstvo gospodarstva je reklo kako neće dostavljati dodatne informacije o tome kako je došlo do brojke od 7,5 milijuna eura ni raspravljati na temu zašto je drugačija od službenih podataka o izvozu.

Novinari BIRN-a i OCCRP-a otkrili su u utorak kako je 2016. godina bila rekordna godina za hrvatski izvoz oružja u Saudijsku Arabiju usprkos sve većoj zabrinutosti kako ova zaljevska država rutinski preusmjerava opremu sirijskim pobunjenicima.

Prema hrvatskim podacima dostavljenim UN-u, od 88 milijuna $ prodaje Saudijskoj Arabiji, 82 milijuna $ je streljivo, porijeklom sa zaliha opreme Hrvatske iz 1980-tih i 1990-tih, što je neočekivana kupovina Saudijske Arabije koja ima skupo opremljene sigurnosne snage. Stručnjaci za oružje vjeruju kako je vjerovatno konačno odredište sirijska frakcija koju podržava zaljevsko kraljevstvo.

Brojke u eurima koje je objavio Zavod u srijedu su malo drugačije nego one koje su objavili BIRN i OCCRP zbog kursa koji su koristili.

Video snimci i fotografije koje dolaze iz Sirije i koje su analizirali BIRN i OCCRP, također potvrđuju nastavljeno prisustvo streljivo i oružja hrvatske proizvodnje u ovoj zemlji.

I Zajednički stav EU i Sporazum o trgovini oružjem, koji je potpisala i Hrvatska, nalažu od države da poduzme korake kako bi se izbjeglo preusmjeravanje oružja, posebno u ratna područja.

Portugalska poslanica EP-a iz redova Socijalista Ana Gomez je odgovorila na istraživanje BIRN-a i OCCRP-a tvrdnjom kako Hrvatska krši zajednički stav EU o izvozu oružja i Sporazum o trgovini oružjem UN-a.

Članica Europskog parlamenta je prokomentarirala na Twitteru nakon objave istraživanja u utorak o hrvatskom izvozu na Bliski istok.

Rob Perkins, istraživač za ATT Monitor, organizacija koja analizira utjecaj Sporazuma o trgovini oružja, je odgovorio na nalaze putem Twittera, napisavši „Hrvatska kao članica Sporazuma o trgovini oružjem mora osigurati da se oružje ne preusmjerava.“

Hrvatska tvrdi kako je ispunila sve svoje međunarodne obaveze”.