'Todorić će se rukama i nogama boriti, ucjenjivati Vladu…'

Vijesti 24. ožu 201718:13 > 18:14
N1

Ponukana krizom u Agrokoru Vlada priprema zakonski okvir u kojem bi država mogla reagirati kad su sistemski važne kompanije u poteškoćama. Uvjet za to bit će da tvrtka ima najmanje 8 tisuća radnika i milijardu kuna duga, najavila je danas potpredsjednica Vlade Martina Dalić. Na tu je temu gost Dnevnika bio ekonomski analitičar Domagoj Mihaljević.

“Jedna od najvećih zabluda i podvala je ta da država i tržište jesu, mogu i trebaju biti odvojeni. Mi očekujemo da Todorić kaže da je izgubio po tržišnim pravilima i da se povlači. Todorić će se rukama i nogama truditi da ostane, ucijeniti politiku, ucijeniti Vladu da je čak spreman dovesti Agrokor do bankrota samo da ga država, to jest politika, spasi”, smatra Mihaljević.

Kaže da je situacija zanimljiva i po tome što s jedne strane imamo omraženog tajkuna za kojeg svi čekaju da padne, a s druge objektivni interes radnika.

Može li Todorić zadržati većinski vlasnički udio i je li zakon koji je najavila Martina Dalić zapravo “lex Todorić”? Mihaljević smatra da je tu opciju teško isključiti.

“Malo se pisalo o njegovoj moći da ucijeni državu, ta opcija nije isključena. Znamo da Zdravko Marić dolazi iz Agrokora, da Todorić kontrolira većinu državnih agencija i institucija, mnogi zakoni su skrojeni da mu bude lakše poslovati. Nije nemoguće da moć koju je akumulirao sada koristi da se zadrži. Treba razmisliti o tome da Vlada donosi ovaj zakon pod pritiskom Todorića.”

Mihaljević dodaje da država ne može pokriti sve Agrokorove dugove jer su izvan kapiceteta budžeta, ali mu može osigurati određenu vrstu privremene likvidnosti da se pozicionira na tržištu i da prebrodi najopasnije razdoblje koje mu slijedi.

“Politika i ekonomija nisu odvojene. Moguće je da se zakonom cilja na Todorića jer nijedno drugo privatno poduzeće u Hrvatskoj nema više od osam tisuća zaposlenih. Vidimo kako politika i ekonomija na mikroprimjeru Todorića funckioniraju, no to nije ništa neobično. Veza politike i ekonomije čvrdsta je stolječima, naučili smo da kapital ne može funkcionirati bez intervencije države”, kazao je Mihaljević.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.