'Frljić sada uživa i smije se kako je sve isprovocirao'

Vijesti 24. tra 201720:25 > 20:40
N1

Nezavisni kandidat za gradonačelnika Rijeke Hrvoje Burić bio je gost Pressinga Petra Štefanića.

Jedna tema s kojom imate veze, a trenutno je aktualna. Skupina nezadovoljnih građna prosvjeduje protiv prikazivanja predstave Olivera Frljića u splitskom HNK, koja se trebala održati na Marulićevim danima. Frljić je slične scene imao i u Rijeci. Tada ste bili HDZ-ov vijećnik. Što kažete na ovo?

To je deja vu. Prosvjedovali su tada branitelji, građani…. U Rijeci ti njegovi nastupi i provokacije nisu polučili rezultate. Zato je i otišao. Pao je broj gledatelja u HNK-u. To su provokacije koje su se i prije događale. On trenutno u tome uživa i smije se negdje kako je uspio isprovocirati.

Zašto on ne bi smio imati pravo na umjetničku slobodu? Spada li to u umjetničku slobodu?

Slažem se da tu spada i provokacija. U Rijeci se događalo da su parali škarama hrvatsku zastavu. Ali činjenca je da je HNK Ivan pl. Zajc nacionalno kazalište. Frljić bi trebao realizaciju imati u alternativnom kazalištu.

Da, ali oni su u Splitu pozvani na festival…

Stvar je organizatora zašto su to dozvolili. Meni je on primjereniji za alternativna kazališta. Kad sam tražio na sjednici Gradskog vijeća da se raspravlja o Frljićevom radu mnogi vijećnici nisu htjeli potpisati ni da se o tome raspravlja. Gradonačelnik nije hito o njegovom imenovanju raspravljati. On je bio legitimni intendant,  ali ne vidim da je kazalište imalo pozitivnu reakciju.

Pa je li baš primjereno nazvati režisera potrčkom?

Bez gradonačelnika nitko ne može biti intendant niti biti predložen. Tadašnjoj intendantici je trebao isteći mandat. U tom slučaju intendantica Matošević je dobila otpremninu od 75 tisuća kuna da odstupi godinu dana ranije prije redovnog kraja mandata. Frljić ne bi mogao postati intendant bez toga. Ugovor je bio tajan. To je bilo između gradonačelnika, Matošević i Frljića. Trebalo se postaviti pitanje zašto je ugovor tajan. Onda zašto je nekome isplaćeno 75 tisuća kuna da bi Frljić postao intendant.

Tko je za vas Frljić?

Ajmo mjeriti nečim drugim. Svi intendanti su uspjeli osiurati sponzore. On je jednu banku oštetio za 500 tisuća kuna jer sponzor nije htio takve predstave u HNK-u. Njih su napustili i drugi sponzori. Direktna šteta je kazalištu učinjena. A onda i proračunu. Drugo, pao je broj gledalaca u HNK. Frljić odgovara za rad kazališta. Ideološki problem s njim nemam.

Postoji zakon koji govori da treba biti opera, drama, balet, orkestar. On je i taj orkestar htio rasformirati. Nisam išao gledati niti jednu njegovu predstavu.

On je po Rijeci normalno se kretao i nije imao neugodnosti. Bio sam protiv takvog rada intendanta. Ja  sam demokratskim putem htio u Gradskom vijeću razgovarati o njegovom radu.

Vi ste bili HDZ-ovac. Zašto bi vam sad vjerovali da više to niste?

HDZ nije obnašao vlast u Rijeci. Ja sam se u politiku uključio rano i htio sam služiti građanima i pokazivati na ono što može biti bolje. Na taj način sam i nagrađen. Nije moj politčki put počeo na gradskom vijeću nego i puno prije.

Zašto niste ostali politčki djelovati u HDZ-u?

Odlučio sam otići dok ga je vodio Karamarko. Smatram da je takvo rukovođenje stankom bilo deinstitucionalizirano.

Je li on bio stranački diktator?

Oni koji su mu bili bliži znaju kako su se donosile odluke. Ja sam otišao dok je stranka bila na vlasti. Da sam htio biti uhljeb… Moj je stav bio takav da nema to smisla. Ja sam bio više na lokalnoj razini. Želim živjeti u Rijeci i tamo mislim svoju politču karijeru ostvariti.

Znam Plenkovića i Stiera, poznajem i Božinovića. Okrenut sam lokalnoj politici i tome sam se 100 posto posvetio.

Jeste li vi HDZ-ov rezervni igrač? Očekujete li glasove HDZ-ovaca?

Ja sam izlazeći iz stranke kazao i što mislim o riječkom HDZ-u. Primijetio sam da ne žele kritizirati vodstvo SDP-a i nisam imao prostora za politčko djelovanje.

Je li HDZ i SDP isto?

Povezani su vodstvo riječkog HDZ-a s vodstvom SDP-a i postoji dogovor da se tu puno ne talasa, dok članstvo misli puno drugačije. Obersnel je imao samo jednog vijećnika više i postojalao je načina da se ta većina ruši, ali tada je Obresnel kupio 3 vijećnika laburist i odjednom su se svi zaposlili. Sasvim sigurno je da je to politička korupcija 1/1. Mogu reći da se radilo o klasičnoj političkoj korupciji.

Kupovini vijećnika?

Da.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.