'Za Agrokor postoje puno pogubniji igrači od ruskih banaka'

Vijesti 26. tra 201710:27 > 10:37
N1

Ekonomski analitičar Domagoj Mihaljević gostovao je u N1 studiju uživo gdje je govorio o najnovijim infromacijama koje se pojavljuju uz slučaj Agrokora.

Pojavila se informacija da Sberbank razmatra prodaju 1,1 milijardu eura zajmova odobrenih Agrokoru. Što to znači?

To pokazuje da se borba oko Agrokora nastavlja. Ramljak je uspio da mu se da prostor da može u tišini obavljati posao u Agrokoru. Ova izjava da su spremni prodati dugove pokazuje da se u tišini odvija žestoka bitka o tome tko će imati ključnu riječ oko preuzimanja i diktiranja procesa restrukturiranja. Vjerojatno je da će netko od svih tih kreditora morati pristati na otpisivanje dugova u određenoj mjeri. Ruske banke koje su najviše zajmova dale, očekuju najveći povrat u ovom procesu.

Zakon o Agrokoru je donesen s namjerom da one banke koje osiguraju primarnu pomoć Agrokoru, dok se situacija stabilizira, budu prve u redu na naplatu. Sada kad se poteže karta ili prijetnja tu se šalje poruka da se drže toga dogovora jer ako se izlazi s ovakvim izajvama to znači da su spremne da ne dobiju sav dug koji su dale Agrokoru. U oba procesa ruske banke moraju biti spremne na otpis dugova.

Zanimljiva je i druga izjava iz Sberbanka da je banka spremna i na sud.

To bi se moglo tumačiti tako da ruske banke žele biti prve na redu prilikom restrukturiranja ako se počnu rasprodavati poduzeća u vlasništvu Agrokora. Ova prijetnja da su spremni prodati dug kaže da žele sve dinamizirati i učiniti nepredvidljivom, a to je ono što Ramljak želi izbjeći. To je način da ga prisile da one budu prvi faktor prilikom restrukturiranja.

Dug koji postoji prema Sberbanku će se u nekoj mjeri naplatiti. Postoje investicijski fondovi koji su sigurno zainteresirani da takav dug kupe jer oni računaju da jednom kad uđu u restrukturiranje mogu biti ti koji diktiraju taj proces. Investicijski fondovi na međunarodnim tržištima kapitala već u nekom prvom koraku računaju s tim da će morati pristati na određeno otpisivanje, ali njihova pozicija je moćna jer je zakonodavni financijski okvir na njihovoj strani i mogu biti nepredvidiv igrač – puno pogubniji nego što su to ruske banke.

Zanimljivo je da je pojam restrukturiranja nedefiniran. To je ‘kišobran’ pojam. Tu Agrokor može opstati, a i ne mora. Može doći do prodaje poduzeća ili gašenja i likvidacije. Stalno se o tom restrukturiranju  priča, a nije jasno što se konkretno misli iako se tim terminom pokušava ublažiti ono što je izvjesna  sudbina, a to je proces rasprodaje i likvidacije neprofitabilnih poduzeća. Taj koncept restrukturiranja koji ostaje nejasan nam otkriva drugu negativnu stranu o kojoj Ramljak izbjegava govoriti.

Ako dođe do likvidacije doći će i do otkaza?

Upravo taj koncept restrukturiranja to drži neizvjesnim. Dugovi su ogromni i svi će morati pristati na neke otpise. Ruske banke će pristati na otpis dugova, ali će dobiti politički utjecaj na Plenkovićevu vladu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.