HNS i IDS će podržavati manjinsku vladu

Vijesti 01. svi 201720:38 > 20:39
N1

Krizu vlasti su u Pressingu Petra Štefanića komentirali komunikacijski stručnjaci Ankica Mamić i Damir Jugo.

Koje su vaše prognoze za rasplet trenutne krize vlasti ?

MAMIĆ: Mislim da će premijer nastaviti vladati s imenovanim tajnicima do novih izbora koji će biti do proračuna. Znači na jesen. Čekat će se da prođe turistička sezona, zakoni će se tehički donositi.

Koja je tu pozicija oporbe?

MAMIĆ: Mislim da će HNS tiho podržavati vladu, IDS polako isto otvara vrata prema toj, takozvanoj, tehničkoj suradnji. Ima platformi na kojima se može trgovati.

Što će biti sa sudbinom ministra Zdravka Marića?

JUGO: Svi scenariji su sada mogući. Pa i ta neka manjinska Vlada, da se dogovaraju od zakona do zakona… Svaki dogovor, sinekura, bili bi opasni za svaku od tih stranaka oporbe. Svi to znamo da je moguće, ali da se dogodi štetilo bi tim strankama.

MAMIĆ: Prije lokalnih sigurno ništa, zato i HNS toliko vrišti. Oni bi užasno lošije prošli kad bi postalo očito da surađuju s HDZ-om.

Hoće li ovo bitno utjecati na lokalne izbore?

JUGO: Premijer baš nije imao izbora kad mu je troje ministara glasalo protiv njega… Mislim da Plenkoviću ne odgovora sedam otvorenih frontova, pa i ovaj novi unutarstranački sa županom splitsko-dalmatinskim. Ali svakako je Plenković zadnjim potezima pokazao neodlučnost.

MAMIĆ: Ima dosta do lokalnih izbora, rješenje će se do njih vidjeti. Ključno je da će Most vratiti svoje najjače kadrove tamo otkud su doši. Nije slučajno Petrov davao danas izjavu u Splitu. Tražit će tamo mjesto pod suncem.

Most veli da je ovo za i protiv Todorića?

JUGO: Iskreno, nisam siguran. Što će se dogoditi za Most ako Bulj i Kovačić na lokalnim izborima izgube od rezervnog HDZ-ovog igrača? Svašta je tu moguće. Rezultati lokalnih izbora će imat direktne posljedice na parlamentarne.

Kako su komunicirali SDP i Bernardić?

MAMIĆ: Pa mora se reći da nisu baš najbolje komunicirali. Jesu pokrenuli inicijativu opoziva Marića… Most je šutio pa nije imao mišljenje, pa je imao i nije htio reći da bi na kraju glasali nekorektno na sjednici Vlade. Ja mislim da premijer za to nije dao. Inicijativa SDP-a je bila dobro, ali sve što je oko nje trebalo raditi, radili su loše. Lukavo je onda bilo kada su pokrenuli i drugu, opoziv Martine Dalić. Bernardić je dugo u politici, ali lokalnoj – nedostatak iskustva se vidi. Vidjelo se to i u vašoj emisiji.

JUGO: SDP je povukao pravi potez u pravo vrijeme kada je pokrenuo opoziv Marića. No za razliku od kad su pokrenuli opoziv Karamarka, pokazalo se da se vodstvo SDP-a nije snašlo. Umjesto da zajašu val, neki gafovi vodstva su ugurali SDP sa strane.

MAMIĆ: Marić je alat koji se koristi da bi se riješio odnos Mosta i HDZ-a.

Hoće li onda Marić prživjeti?

MAMIĆ: Mislim da da.

JUGO: Isto mislim da hoće.

Spomenuli ste Bernardića. I na Twitteru je imao “čudnih” objava?

MAMIĆ: Ma nije on tvitao. Osim Jadranke Kosor, od političara, nitko ne tvita! To su napisala djeca.

JUGO: Tu je djecu netko zaposlio.

Je li normalno onda da je recimo Todorić šutio u ovakvoj situaciji? Gospođo Mamić, Vi ste radili za Agrokor.

MAMIĆ: Savjetnici savjetuju, a klijenti postupaju. On je donio takvu odluku. Ne mogu ništa dugo reći jer bih bila u sukobu interesa. O tome sam puno puta s njime razgovarala, ali ne mogu odgovoriti. Za razliku od političara, javnih dužnosnika poput Bernardića, privatni vlasnik ima pravo šutjeti.

JUGO: Mislim da je gospodin Todorić trebao biti provokativniji, da ne bi bilo ovakvih napada na njega i obitelj. No, on se još nije uopće oglasio. Kada iznese svoju stranu priče, možda će stvari biti drugačije.

MAMIĆ: Mislim da ju Hrvatskoj općenito napad na kapitalizam…

Kažu da SDP nema novaca, je li i to problem pred izbore?

MAMIĆ: Novac je uvijek problem. Bernardić još uvijek nije “sjeo”, nije upoznao članstvo. SDP svakako ne bi trebao trčati pred izbore.

JUGO: Ne bih se složio da Bernardić nije imao vremena upoznati teren. Njegova pobjeda je rezultat terena, bilo je medijski eksponiranijih kandidata. On je iskoristio poziciju u koju ga je gurnuo Milanović. Ovo je definitivno otvirilo prostor za HNS i Ivana Vrdoljaka.

Nameće li se Vrdoljak kao šef oporbe?

JUGO: Vrata su se odškrinula, a čini mi se da je on stavio nogu u ta vrata.

MAMIĆ: Vidimo istraživanja, HNS je redovito oko dva posto. Rezultate u Zagrebu rade na grbači SDP-a, oni nemaju tu logistiku. Napravili su odličan trgovački potez, odličnu kandidatkinju su dali SDP-u. Oni imaju super kandidatkinju, drugo ne.

Bandić je danas rekao da je dobio kilu na lijevoj preponi od dizanja lonca graha. Je li ovo politički antologijska izjava?

MAMIĆ: Mislim da je Bandića zvati populistom slabo, on je odavno izašao iz okvira populista.

JUGO: Trenutno je ključna stvar privući pozornost medija. S bilo čime.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.