'Most je Jamba vratio u igru – to je njihov najveći poraz'

Vijesti 28. svi 201709:26 > 09:27
N1

Gosti Točke na tjedan bili su Maja Sever, urednica na HRT-u i Domagoj Mihaljević, novinar Biltena.

Tko je pobijedio na lokalnim izborima?

Sever: Svi. Ali jasno nam je da su svi pomalo i izgubili. Najbolji rezultat ostvario je HDZ. HDZ je zaplavio Hrvatsku, ali je činjenica da je Plenković izgubio grad na kojem je izgubio jake snage. U Zagrebu je doživio debakl. HDZ je pobijedio, ali Plenković nije. I Split u koji je mnogo uložio nije siguran.

Mihaljević: S obzirom na opseg lokalnih izbora mogla bi se postaviti teza da su svi nešto dobili i nešto izgubili. HDZ je kumulativno dobio, a SDP je blagi gubitnik, ali su odnosi poravnati. Ako bolje pogledamo dinamiku izbora možemo vidjeti da se ponegdje događala politička drama, sukobi i obračuni i to je u izborima najzanimljivije. Npr. u Metkoviću se događa prava drama. Događa se već 3-4 godine. Možemo zanimljivu dinamiku vidjeti i u Kninu. Čak i u Drnišu se pojavila lista mladih koji nisu uspjeli na razini gradonačelnika, ali su uspjeli ući u Gradsko vijeće. Tako da ta Dalmacija kao utvrda HDZ-a je pod opsadom. Većina tih bastiona nije još pala, ali događa se politčka dinamika i vidi se da se stvari mijenjaju te da dolazi do određenih puknuća.

SDP koji je bio stranka gradova te gradove sve više gubi. Ako ne uspiju dobiti s Mrak-Taritaš Zagreb praktično SDP postaje stranka jedne županije i grada Rijeke. Od svih gradova gdje je SDP dominirao sad je podatak – HDZ 40 gradova, SDP 12.

Sever: Ali koga SDP kandidira? Koga je kandidirao u Splitu? U Zagrebu nemaju kanidata. To je odraz stanja u SDP-u. Izbornoj jedinici iz koje Bernardić dolazi – slab rezultat.

Kako je prošao Most?

Mihaljević: Oni imaju slabiju organizaciju nego SDP i upravo zbog te organizacijske deficitarnosti moglo bi se reći da su napravili dobar uspjeh. Usprkos tome su uspjeli izazvati SDP. Most je proizašao kao skup mladih klerikalnih konzervativaca iz Metkovića. Oni su bili prva formacija koja je izazvala HDZ. Slične stvari možemo vidjeti i u drugim krajevima. Mlada grupa birača se organizira da se suprotstavi vječnom HDZ-ovom načelniku. Najtvrđa utvrda HDZ-a koja je izazvana po generacijskoj osnovi je Drniš. To pokazuje da na lokalnim izborima, gdje je HDZ-u u Dalmaciji na ideološkoj razini teško parirati, vidimo grupe mlađih birača da se organiziraju po generacijskoj osnovi.

Sever: Zadnji parlamentarni izbori su pokazali da je Most dobro prošao kao treći put. Mislim da još nema dovoljno snage. Ono što je za parlamentarne izbore najvažnije je da nemaju infrastrukturu. Oni jačaju u svojoj zajendici jer ih ljudi poznaju. Most je na ovim lokalnim izborima slika čuke na kojoj si izgubio izbore, a možda nepotrebno. Most je ušao u gotovo sve županijske skupštine u državi, ali njihov slogan je ”Metković je najbitniji”. Petrov je bio 2 mjeseca u Metkovića, a oni su ga izgubili. Najgore što se Mostu dogodilo je da su oni vratili Jamba u igru. On će sa dva glasa odlučivati u Gradoskom vijeću. To je najveći poraz Mosta koji je uspon gradio na rušenju Jamba kao jednog lokalnog šerifa. Zato je slika Mosta na ovim izbirma da su veliki gubitnici, ali na razini cijele Hrvatske su pokazali da su se razvili do snage koja jest neki faktor.

Nakon ovakvih izbora, što misliš jesmo li bliže ili dalje od prijevremenih izbora?

Mihaljević: Novi izbori ne odgovaraju nikome. Pogotovo HNS-u i HSS-u za koje je upitno hoće li imati koaliciju s SDP-om. Ako bi možda čelnici tih stranaka i htjeli s HDZ-om upravo strah da izgube glasačko tijelo ih sprječava da dogovore ono što bi htjeli.

Čini mi se da nitko ne želi na izbore i nitko ne zna kako do 76 ruku…

Mihaljević: Nitko ne želi reći kako ćemo ući s HDZ-om.

Je li HSS taj koji bi mogao čini ti tu većinu?

Sever: To i Plenković očekuje, ali nema odgovora. Saznala sam jutros, rekao mi je Beljak, da su imali Predsjedništvo i da o suradnji s HDZ-om nisu raspravljali, a on sljedeću sjednicu očekuje za mjesec dana. Kako stvari sada stoje HSS nakon lokalnih izbora neće pregovarati s HDZ-om. Ali sve to može se promijeniti. Hrelja, neslužbeno saznajem, da je razgovarao s jednim ministrom HDZ-a . Rekao je da će podržati projekte za umirovljenike, ali da sigurno neće on biti taj glas koji će presuditi većinu za HDZ.

Ta većina ako se i sastavi bit će tanašna.

Mihaljević: Teško je vladati s tako tankom većinom. Bit će tu puno ucjena. I najbolje za HDZ je da osigura IDS, HSS ili HNS. Možemo reći da ako Plenković ne osigura tu potporu, bit će novi izbori.

Sever: Sad smo vidjeli koliko košta jedan glas.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.