Sever: Mislim da bi se Milanović mogao vratiti

Vijesti 28. svi 201710:11 > 10:16
N1

Gosti emisije Točka na tjedan bili su novinari Domagoj Mihaljević i Maja Sever koji su prokomentirali stanje u Agrokoru i nove informacije o dugu prema državi.

Može li Davor Bernardić politički preživjeti ove lokalne izbore?

Sever: SDP je u takvom stanju da HDZ-u odgovaraju izbori. Ne znam može li preživjeti jer se njihovi sukobi nastavljaju ponovno na Twitteru i bojim se da Bernardić nema snage da uspostavi mir u SDP-u. Ta stranka je podijeljena. Nakon jučer objavljene fotografije Kotromanovića i Milanovića čak mislim da bi se Milanović mogao vratiti.

Krene li Bernardić oštro, može li izbaciti Mrsića?

Sever: Što bi s time dobio?

Mihaljević: SDP će i dalje tonuti jer su u rasulu i pitanje je kada će u potpunosti eksalirati.

Sever: Tko se nameće umjesto Bernardića? Je li to Mrsić, Grbin ili Glavašević? Oni nemaju vođu.

Mihaljević: PItanje je kako se idejno suprostaviti HDZ-u. Dinamika koju smo vidjeli na lokalnim izborima je da se događa generacijski slom i suprostavljanje dugovječnim političarima. Živi zid se tome suprostavio ozbiljnim radu na terenu, deložacijama koje se ne žele staviti u prvi politički plan, imaju jaki antipolitički stav.

U Hrvatskoj se plaća za glas na izborima, treba li DORH reagirati?

Sever: DORH apsolutno treba reagirati. Ako tu ne treba provesti zakon i kazniti odgovorne onda ne znam gdje treba.

Mihaljević: Postoji i gora stvar, a to je da smo u pojedinim općinama imali samo HDZ-ove liste jer postoji strah suprostaviti im se.

O Agrokoru

Objavljeni su aneksi ugovora menadžera u Agrokoru, kako to komentirate?

Sever: Iznenađuje li to nekoga? Oni su nas svime time doveli u ovu situaciju. Zašto Ramljak taj dokument aneksa nije objavio 20 dana ranije, a ne u ovih 5 dana kada izgleda samo kao puštanje magle.

Mislite li da će politika zaštiti Todorića?

Mihaljević: Izjava ruskog direktora Sberbanke stvar iznosi na čistac i želi reći da za Agrokor postoje samo dvije opcije i da se lex Agrokorom kupovalo vrijeme. Prva je stečaj, odnosno bankrot i to je po meni izgledna opcija, a druga je nacionalizacija Agrokora, da država potpuno i materijalno preuzme vlasništvo i dugove.

Hoćemo li mi porezni obveznici plaćati dugove?

Mihaljević: To se želi spriječiti lex Agrokorom i sjedi se na dvije stolice – niti je razriješena drama oko bankrota, niti su riješeni dugovi i Rusi žele da se stvari rasčiste. Svima je jasno da Ramljak djeluje kao instrument politike u Agrokoru, on je onaj koji posreduje ispred različitih interesa, medijator različitih strana.

Što će se događati dalje?

Mihaljević: Ne mogu konkretno predvidjeti ali mislim da će brzo krenuti panika oko Agrokora i raspad. Cilj Vlade može biti da Agrokor pokuša prebroditi krizu tijekom sezone, ali dugovi su toliki da ne postoji dugoročna perspektiva za Agrokor.

Kredit je potreban i za likvidnost. Sad se otkrilo da je dug prema državi za najam zemljišta 4 milijuna kuna. Tko je odgovoran za to?

Sever: Ovo je odgovornost države. Tko je to sve dozvoljavao? Plenković uopće ne postavlja pitanje HBOR-ovog kredita. Zajam koji nisu plaćali, što bi se nama dogodilo da ne platimo zajam? Ovo se dozvoljavalo Todorićevoj ekipi.

Prvi dio intervjua s novinarima pročitajte OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.