Turudić pisao Grabar Kitarović da odustaje od Vrhovnog suda

Vijesti 08. srp 201717:56 > 18:08
N1

Predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić poslao je predsjednici države Kolindi Grabar Kitarović pismo u kojem ju izvještava da odustaje od kandidature za predsjednika Vrhovnog suda.

S obzirom na to da je, kako je N1 pisao, u mrtvoj trci koja se vodila između Turudića i suca Vrhovnog suda Đure Sesse, ipak vodio Turudić, čini se da će predsjednica Kolinda Grabar Kitarović za predsjednika Vrhovnog suda predložiti Sessu.

Pismo koje je Turudić poslao Grabar Kitarović objavio je Večernji list, a u njemu Turudić, između ostalog, kaže da “odustaje od kandidature iz razloga što ne želim otežavati poziciju predsjednice Grabar Kitarović”.

“U posljednjih nekoliko tjedana izložen sam orkestriranim i naručenim napadima u medijima, a zbog dvadesetogodišnjeg poznanstva s notornim Zdravkom Mamićem. Nikada se nisam služio lažima i obmanama i bio bih moralna ništica kad bih zanijekao tu činjenicu. Napominjem da nikada navedenom nisam pogodovao, niti sam sudjelovao u donošenju niti jedne odluke koja bi se njega ticala. U odnosu na ove navode napominjem da sam kao sudac Odjela za USKOK podvrgnut sigurnosnim provjerama za koje sam dao pristanak”, piše Turudić.

“Kao naručitelje sam prepoznao ljude iz političkog života koji imaju bitno dublje odnose ne samo s imenovanim, nego i s puno većim brojem osoba protiv kojih se vode kazneni postupci. Ponosan sam što mi se kao glavni ”krimen” u dvadeset šestogodišnjoj sudskoj praksi stavlja samo to, a pritom se zanemaruju činjenice da sam vodio niz složenih kaznenih postupaka zbog kojih smo moja obitelj i ja bili pod višegodišnjom policijskom zaštitom, a istovremeno i višegodišnje obnašam dužnost predsjednika brojem i složenošću predmeta najopterećenijeg suda u Republici Hrvatskoj kao i da sam hrvatski branitelj, dragovoljac Domovinskog rata, nositelj Spomenice domovinskog rata predsjednika dr. Franje Tuđmana 1990. i 1992. i odlikovanja Redom hrvatskog pletera”, navodi Turudić i zaključuje da će i dalje “truditi obnašati svoju dužnost profesionalno i pošteno radi vlastite ispunjenosti, a za dobrobit Republike Hrvatske”, prenosi Večernji list.

Hoće li Sabor imati vremena izabrati Hrvatinova nasljednika?

Podsjetimo, N1 je upozoravao da se iako je izbor predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske prvorazredan politički događaj, odabir čelnog čovjeka treće grane vlasti, dakle u rangu predsjednika Hrvatskog sabora te predsjednika Vlade RH odvija se ‘pomalo podalje’ od očiju javnosti. 

Kakve to nedoumice ostavlja – je li time dodatno narušeno povjerenje u pravosuđe i imamo li prožimanje, a ne trodiobu vlasti, pitanja su na koja smo odgovore potražili od predsjednika saborskog Odbora za pravosuđe i bivšeg ministra pravosuđa Orsata Miljenića te uglednog odvjetnika Veljka Miljevića.

Podsjetimo, predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske, čiji mandat traje četiri godine, uz prethodno mišljenje Opće sjednice Vrhovnog suda i nadležnog odbora Hrvatskog sabora – Odbora za pravosuđe, na prijedlog Predsjednika Republike bira i razrješuje Hrvatski sabor, a kandidat bi, između ostalog, trebao imati najmanje 15 godina iskustva kao sudac, odvjetnik, javni bilježnik ili djelovati 20 godina na mjestu sveučilišnog profesora pravnih znanosti.

Sabor odlazi na stanku 15. srpnja, a samo nekoliko dana kasnije Hrvatinu ističe mandat i novog predsjednika Vrhovnog suda bira se u ‘cajtnotu’ iako konzultacije traju već neko vrijeme pa nije jasno zašto se sa samim odabirom čeka opet zadnji tren.

Više čitajte OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.