Split gori: "Sljedeća katastrofa mogla bi biti kataklizma"

Vijesti 24. srp 201718:25 > 18:37
N1

Ispred splitske Banovine u ponedjeljak u 20:30 sati bit će organizirana prosvjedna akcija 'Split gori' kojom će građani i organizacije civilnog društva nakon požara upozoriti na probleme prostornog planiranja, sanacije i odlaganja otpada te upravljanja gradom. Uoči akcije u Dnevniku N1 gostovao je čelnik Društva arhitekata Split Dragan Žuvela.

Rubni dijelovi grada su spaljeni, hoće li se i kako sanirati taj prostor?

Ovaj požar je svakako osim organizacijskih problema pokazao i prostorne i zato smo kao Društvo arhitekata i reagirali s tog aspekta jer se pokazalo da je problem dublji. Stvara se poblem postlegalizacije naselja, koja nemaju nikakvu infrastrukturu.

Koliko je sreća da ta naselja nisu stradala?

Mislim da je to iznimna sreća i da je došla situacija dalje, mislim da bi posljedice bile katastrofalne. Ovo je poziv na upozorenje i poziv za buđenje u cijelom urbanističkom planiranju i kreiranju urbanističke politike. Napomenuo bih da je već tradicija da se sve koncentrira na prepumpavanje u centru, a zanemaruje istočni dio grada.

Je li u tim naseljima dovoljno hidratanata, organizirana opsrkba, komunalije … ?

To je čak pitanje, jedan od razloga ovoga skupa je i da se načisto izađe i vidi s čime se raspolaže, koliko je kuća legalizirano, sanirano … Ovo je svakako prilika da se započne s time jer bi sljedeća katastrofa mogla biti kataklizma.

Koja je vaša poruka građanima Splita?

Već duže vrijeme građane pokušavamo osvijestiti da nisu Zapadna obala i kozmetički zahvati ono što primarno trebaju, već treba podići standard gradskog življenja, a sada je riječ i o egzistencijalnome, da se radi o ljudskim pravima i sigurnosti u vlastitim kućama. Samim time što je država preuzela obavezu legaliziranja, smatramo da je preuzela i obavezu saniranja tih područja. Mislimo da se tome trebaju posvetiti svi.

Prosvjed “Split gori” možete pratiti UŽIVO N N1 televiziji i na našem portalu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i
društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.