EU Inside: Milanović je blijed, bez pravca i vizije

Vijesti 02. lis 201413:14 > 13:18
Cropix/Davor Pongračić

EU Inside, utjecajni bugarski portal koji se bavi temama europske politike, objavio je ovog tjedna veliku analizu ekonomske situacije u Hrvatskoj pod naslovom "Hrvatska još uvijek luta tražeći izlaz iz recesije".

U analizi se navodi kako je Hrvatska narodna banka u svom izvještaju iz rujna prognozirala novi pad BDP-a, što će za Hrvatsku značiti nove probleme, a kao glavni uzrok navodi se prevelika državna potrošnja. Unatoč ovim lošim vijestima, piše EU Inside, nova politička sezona u Hrvatskoj započela je mlitavo.

Na prvoj sjednici Vlade nakon velike ljetne pauze Vlada Zorana Milanovića usvojila je mjere koje bi trebale pomoći smanjenju deficita, ali EU Inside ne vjeruje da će Milanovićeva vlada uspjeti postići zacrtane ciljeve.

“Poruke premijera Milanovića su poprilično kontradiktorne u pojedinim situacijama. S jedne strane, on zagovara štednju tvrdeći da država ne smije trošiti više nego što zarađuje, da dugovi moraju biti otplaćeni i da Hrvati moraju biti svjesni trenutnog teškog stanja u državi. Ali, s druge strane, Milanović tvrdi da se konsolidacija javnih sredstava ne bi smjela prelamati preko leđa građana i temeljiti na novim otkazima”, piše EU Inside.

“Premijer Milanović je siguran da će nove porezne reforme povećati prihode oko milijun građana, što bi trebalo povećati potrošnju i pokrenuti gospodarstvo. Hrvatski premijer je priznao i da je povećanje poreza srednjoj klasi na početku mandata njegova Vlade bila pogreška”, piše EU Inside te dodaje kako se Milanović odbio izjasniti o potrebnoj reformi javne uprave.

Osvrćući se na nedavni Milanovićev govor u parlamentu o stanju nacije, EU Inside piše da je bio bez pravca i vizije i blijed.