"Čistokrvna je izmišljotina da ću Masaryku oduzeti ulicu"

Vijesti 05. ruj 201713:30 > 13:45
N1

Masarykovu ulicu iz središta Zagreba pokušalo se u posljednjih dvadesetak godina šest puta preimenovati.

Posljednji takav prijedlog mediji su pripisali Zlatku Hasanbegoviću koji je to navodno izjavio za vrijeme postavljanja ploča s natpisom Trg Republike Hrvatske ma dosadašnji Trg maršala Tita.

“To je čistokrvna izmišljotina”, ustvrdio je Hasanbegović za Index. Tvrdi da je okupljenim novinarima koji su ga pitali o Masaryku rekao da se o svemu može raspravljati na Odboru za imenovanje ulica i trgova.

No, on sam neće predložiti da se promjeni ime Masarykove ulice. Cijela priča o Hasanbegoviću i Masaryku započela je kada je prije nekoliko mjeseci u razgovoru za Index, nabrojio koji još velikani ne zaslužuju ulicu u središtu Zagreba. Nabrojao je tada i Tomáša Masaryka i Franklina Roosevelta smatrajući da ničim nisu zadužili Hrvatsku. Sada se, međutim, povlači ne demantirajući da je zaista i iznio takvo mišljenje.

“To je moje privatno mišljenje kao povjesničara, ali ja nisam sankilot. Mogu imati svoje mišljenje, ali ne planiram inzistirati na promjeni imena Masarykove ulice. Ako netko predloži promjenu raspravit ćemo to u redovnoj proceduri”, rekao je Hasanbegović.

Hrvatsko-češko društvo reagiralo je još 2013. godine na ideju Tomislava Jelića, tada već bivšeg HDZ-ovca, da se Masarykova ulica u Zagrebu preimenuje u Ulicu Stjepana Đurekovića.
Jelić je tada tvrdio da Masaryk ‘ničim i nikad nije zadužio Hrvate i Hrvatsku’ i da je ‘u svim svojim vanjskopolitičkim nastupima zagovarao stvaranje Jugoslavije i srpsku dominaciju unutar nje’.
Što Tomislav Jelić misli danas, 4 godine kasnije?
‘I dalje stojim iza svojih stajališta da Masarykovu ulicu treba preimenovati i da ona treba nositi ime Stjepana Đurekovića kojeg je jugoslavenska tajna policija na okrutan način ubikla 1983. godine u Njemačkoj. Masaryk nikad nije bio prijatelj Hrvatske i ni po čemu ne zaslužuje ulicu ni u Zagrebu niti bilo gdje u Hrvatskoj’, rekao je danas za N1 Jelić.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.