Micanje imena Masaryka bio bi udarac hrvatsko-češkim vezama

Vijesti 09. ruj 201709:42 > 09:42
N1

Preimenovanje ulica i trgova je tema kojom se u Zagrebu intenzivno bavimo od početka rujna. U temi dana u emisiji Novi dan gostovali su Marijan Lipovac, predsjednik hrvatsko-češkog društva i Damir Agičić, povjesničar i redoviti profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

U posljednjih 20 godina, Masarykovu ulicu u središtu Zagreba pokušalo se preimenovati čak šest puta. Što bi moglo zasmetati kada je u pitanju Tomas Masaryk?

“Masaryk je bip profesor Karlova sveučilišta u Pragu kojeg su pohađali mnogi hrvatski studenti. Masaryk je ostavio velik trag jer je utjecao na modernizaciju i demokratizaciju. Podržavao je postanak Jugoslavije, zanimljivo je da 1930. godine dobio ulicu kada se slavio njegov 80. rođendan”, rekao je Damir Agičić.

Reagirali ste na preimenovanje, što bi preimenovanje Masarykove ulice značilo za češku manjinu?

 đ”Hrvatsko-češko društvo je svaki put reagiralo, reagirat ćemo i sad ako dođe službeni prijedlog, do preimenovanja sigurno neće doći. Stranka Zlatka Hasanbegovića ima dva člana Odbora, od pet. Promjena Titova trga je naše unutarnje pitanje dok bi preimenovanje ulice Masaryka imalo međunarodne implikacije na hrvatsko-češke odnose. To je jedna od kultnih ulica, svi je tako zovu dok smo Titov trg zvali Kazališni trg. Zagreb je pun čeških tragova. Mnoge zgrade u Hrvatskoj su izgradili češki arhitekti”, objasnio je Marijan Lipovac.

Ima li hrvatskih imena ulica i tgrova u Češkoj?

“U Pragu postoji trg J.J. Strossmayera, ima i ulica Nikole Tesle i tamo je najveći spomenik Tesli na svijetu. Ima i spomen ploča Stjepanu Radiću u crkvi u kojoj se oženio, isto tako i Josipu Jelačiću. U Češkoj je čista situacija, oni nemaju razloga žaliti za komunizmom, bili su napredna zemlja upravo u doba Masaryka, komunizam ih je nazadio. Micanje imena Masaryka bio bi udarac hrvatsko-češkim vezama”, objasnio je Lipovac.

“Bespredmetno je o razgovarati o preimenovanju, možemo samo otvoriti Pandorinu kutiju koja nas može tko zna kamo odvesti. Svatko od nas ima političko uvjerenje ali nije dobro da to unosi u svoje tekstove i da to postane važnije od povijesnih izvora. Zašto izbacivati antifašiste iz gradskih ulica i trgova?”, pita se Agičić koji je dodao kako prošlost treba ostaviti povjesničarima.  

“Svatko ima svoj stav, važno je biti tolerantan i ne prenositi svoje osjećaje i sadašnjost u prošlost. Ne možemo iz naknadne perspektive govoriti o Masaryku”, rekao je Agičić.

Koliko ćete biti aktivni da stopirate preimenovanje?

“Reagirat ćemo, sve institucije koje se tiču čeških manjina će regirati. AKo se krene s preimenovanjem mislim da će javnost jače reagirati nego u slučaju trga maršala Tita”, zaključio je Lipovac.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.