"Todorić nastoji prikazati zavjeru, ali zavjere nema"

Vijesti 05. lis 201711:18 > 11:26
N1

Ivica Todorić nastoji zamaskirati svoju odgovornost, prikazati zavjeru da se željelo oteti Agrokor, da je veća odgovornost političara od njegove, ali zavjere nema, što ne znači da je politika odigrala "pošteno", upozorio je ekonomski analitičar i novinar Biltena Domagoj Mihaljević komentirajući za N1 situaciju u Agrokoru uoči objave revizije.

Danas ćemo saznati dio podataka, a u ponedjeljak drugi dio oko Agrokora, je li ponedjeljak važniji?

Sa sigurnošću možemo reći da ulazimo u fazu raspleta, a to se odnosi i na dio oko Todorićeve odgovornosti.

Što danas možemo očekivati?

Za uspješne kompanije možemo očekivati da je stanje u njima nešto bolje nego u onima koje su već likvidirane. Najvažnije je da će investitori dobiti uvid u presjek cijelog stanja bilance.

Hoće li njihova vrijednost zbog financijskog čvora biti umanjena i tko bi mogli biti investitori?

Nešto smo o njima već čitali u medijima, grupa hrvatskih investitora, zainteresirani za Ledo ili Jamnicu, ili Zvijezdu, što će biti od toga, vidjet ćemo, ali je sigurno da ta poduzeća imaju pozitivno stanje na tržištu, mogu generirati prihod i dobit pa ne čudi interes. Njihova vrijednost neće biti onakva kao što je bila prije godinu dana što je posljedica upletenosti u velike dugove.

Što u ponedjeljak možemo očekivati?

Najviše će se raspetljavati priča oko Todorića je li prikrio nekoliko milijardi kuna duga pri svojem zaduživanju što je utjecalo na kamatu kod kreditora jer da je prikazao stvarno, i kamata bi bila puno veća. OKo 6,3 milijarde eura kreće se danas dugovanje, ali ne znamo ima li još nekoliko milijardi viška, a dodatno će utjecati i na sudbinu Todorića i njegov položaj pred pravosudnim organima.

Bi li to mogla biti podloga za djelovanje DORH-a?

Zanimljivo je tu da se ta na neki način dvorska sapunica između kapitala Ivice Todorića se sada počinje raspetljavati i sada saznajemo koje će posljedice snositi. On je na neki način glavni negativac koji pokušava svojim pisanjem razotkriti zavjeru. Ali zavjera ne postoji, država je morala intervenirati da bi izbjegla puno negativnije posljedice po ekonomiju, on pokušava zamaskirati svoju situaciju.

Kada mu je trebalo zvoniti na uzbunu?

Izbjegao bih njegovo poslovanje promatrati s moralne strane. Kad se nalazite na tržištu, nastojite se održati što je duže i bolje moguće tako da ih izgurate s pozicije, a za sebe osigurate poziciju. Da bi to ostvario, morao je igrati igru do kraja što ga dovodi pred dilemu hoće li ući u protuzakonite radnje ili staviti karte na stol i reći – stvari su takve i takve, povlačim se iz igre, ali to rijetko vidimo u poslovnom tržišnom svijetu.

Kako doživljavate njegove blogove, a danas se pokazalo i da nije bilo prijetnji o kojima je pisao?

Misim da se tu radi o prebacivanju, to su te dvorske intrige, on je kao glavni negativac koji u svojim posljednjim trzajima pokušava razotkriti zavjeru, ali zavjere nema. On je taj koji je došao u poziciju u kojoj ima ogromne dugove, pritom kršio zakone da bi se održao na tržištu i sada mora snositi posljedice, ali nastoji prebaciti sa sebe svjetla na pojedine aktere u Vladi, to je taktika onoga što slijedi, utvrđivanje tereta za pravosudni proces. Naravno, to ne znači da je politika odigrala pošteno svoju odluku, ima tu cijeli niz nejasnoća – ne znamo tko je psiao lex Agrokor, neke su odredbe protuustavne, ali ne postoji zavjera da se Agrokor otme.

Najavio je pravnu bitku – tu je i pitanje tužbi. Koliko je to opasna igra za Vladu?

Lex Agrokor je puno veći problem s kreditorima, njime je Vlada preuzela Agrokor, ali nije jasno odgovara li ona za dugove – čini se da će vjerovnici ako se neće moći naplatiti iz Agokora, a nema dovoljno novca za se, tražiti dalje.

Kako je moguće “sakriti” više od tri milijarde duga?

Moguće je, ne bi bilo čudno da je revizorska kuća bila u određenom dogovoru s Todorićem, ali zanimljivije je da je nemoguće da ministar Zdravko Marić nije za to znao i postavlja se pitanje i njegove odgovornosti.

Koliko bi ga to moglo stajati?

O tome će odlučivati Todorić, koliko će ga htjeti umočiti, gurnuti pred ozbiljniju odgovornost, to je možda njegov žeton za budući proces. Potpora koju Marić ima od Plenkovića bi se mogla klimati ako Todorić počne komplicirati priču: blog je njegova opomena – znam i ja nešto o vama.

A sudbina Vlade?

Todorić je proizveo cijelu tu nomenklaturu … To su upravo ove dvorske intrige koje ne znamo, a možda nikada nećemo ni saznati. Todorić ne pokazuje karte do kraja, šalje signale da ima karte kojima može igrati.

HDZ i SDP nikako da se dogovore oko istražnog povjerenstva, što bi ono trebalo raditi?

Ono je politički instrument, a pojedine struje u obje stranke očito nisu zainteresirane da se razotkriju svi detalji. Sada osnivanje tog povjerenstva stvar je političke procjene i koliko ono može naštetiti političkoj poziciji same stranke. … Todorić svugdje ima svoje ljude, to povjerenstvo bi bilo prije svega političko sredstvo za međusobni obračun, a Bernardiću bi dobro došlo da se riješi starih kadrova dok HDZ-u ne treba da se dalje urušava politička slika. Todorić računa da se ostvari njegova slika zavjere – da su političari više odgovorni za propast Agrokora, a ne on sam. Ali zavjere nema.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.