"Očekujemo da se Rijeka dobro i kvalitetno pripremi za EPK"

Vijesti 13. lis 201721:54 > 21:55
N1

Na području Primorsko-goranske županije brojni poduzetnici imaju projekte koji se financiraju europskim sredstvima, a i Grad Rijeka je vrlo aktivan u korištenju tih sredstava, istaknuto je u petak u Rijeci koju je posjetila potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić.

Dalić je u Rijeci bila na događanju “Sve na jednom mjestu”, kojim se predstavljaju mogućnosti različitih instrumenata unutarnjega tržišta EU-a koji su na usluzi građanima, poduzetnicima i javnoj upravi, te razgovarala s primorsko-goranskim županom Zlatkom Komadinom i gradonačelnikom Rijeke Vojkom Obersnelom o mogućnostima učinkovitijeg provođenja projekata od gospodarskog značaja za Rijeku i Primorsko-goransku županiju.

Za nas su najvažniji konkretni projekti, odnosno korištenje projekata koji se financiraju iz Europske unije s područja županije i Rijeke, istaknula je Dalić, izrazivši zadovoljstvo što na tom području postoje brojni poduzetnici koji taj novac koriste, a vrlo aktivan u korištenju sredstava je i grad, a očekuje se i da se Rijeka na kvalitetan i dobar način pripremi za projekt Europske prijestolnice kulture 2020. godine.

Župan Komadina rekao je kako je županija nametnula teme vezane uz gospodarski razvoj. “Imamo rast gospodarskih pokazatelja u županiji, ali nemamo, po mom sudu, dovoljno propulzivan razvoj. Prema tome, treba brže i bolje ići i rafinerija i njezina modernizacija, termoelektrana u Urinju, LNG terminal, pruga, poslovna zona u Kukuljanovu i 3. maj s problemima koje ima, otprilike kao što MOL ima prema Urinju, tako i Uljanik prema 3. maju”, rekao je Komadina.

Riječki gradonačelnik ističe da se razgovaralo o predstojećim aktivnostima u vezi s ubrzavanjem projekata konkurentnosti riječkog prometnog pravca, zahvatom na željezničkoj i cestovnoj infrastrukturi, ulaganjima koja će omogućiti da Rijeka ostane konkurentna luka. Govorilo se i o budućnosti riječkog aerodroma, o novim poticajnim mjerama koje bi se odnosile na što brže stavljanje u funkciju napuštenih vojnih i industrijskih područja, rekao je Obersnel, dodajući da je bilo riječi i o načinima ubrzavanja nekih aktivnosti kako bi projekti vezani uz Europsku prijestolnicu kulture bili na vrijeme gotovi.

Ministrica je u Rijeci bila i na akciji “Sve na jednom mjestu”, koji nudi građanima brojne informacije o pravima potrošača, digitalnom gospodarstvu, e-računu i e-potpisu, kako pokrenuti poslovanje i pružati usluge ili plasirati vlastiti proizvod na tržišta drugih država EU, itd.

Zaprimljeno je 27.000 različitih pitanja, što putem telefonskih upita, kroz web stranicu, e-registar “ne zovi”, a u vezi sa zaštitom potrošača, rekla je Dalić, koja se u Rijeci susrela i s gospodarstvenicima iz Primorsko-goranske županije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.