Josipović: Tužba je pala na datumu i na shvaćanju genocida

Vijesti 03. velj 201512:30 > 12:34
N1(screenshot)

Ivo Josipović, koji je i sudjelovao u pripremanju tužbe prije nego je postao predsjednik, izjavio je kako konačnim ishodom nije zadovoljan, no da su pripremajući tužbu ipak odradili dug prema žrtvama. Presuda je razočaravajuća, tužba je pala na datumu (27.4.1992.), te na konzervativnom shvaćanju genocida, kazao je predsjednik.

“Dobili smo opomenu o strašnim zločinima koji su se dogodili na ovim prostorima. Pitanje je da li strašni zločini koji su se dogodili podrazumijevaju genocid, a Sud je, eto, zauzeo ovo konzervativno stajalište i podigao letvicu za genocid jako visoko.

Sud je utvrdio da je zločina bilo i s hrvatske strane, i mi moramo učiniti sve da se utvrdi sudbina nestalih, da se ne stane s osudama zločinaca. Treba graditi mir bez obzira što je ovdje rezultat neriješen. Zločin uvijek treba spriječavati.

Neki od najstrašnijih zločina ispali su iz računice, jer je Sud procijenio da je Srbija vezana konvencijom od 1992. godine. Nismo sretni konačnim ishodom. Mi smo pripremajući tužbu odradili jedan dug prema žrtvama i prema povijesti. Tada je po prvi put napravljen cjelovit popis poginulih, paravojnih pripadnika koji su došli u ratovati u Hrvatsku, definirane su poveznice između događaja…

“Ovaj Sud ne odlučuje o pitanjima agresije

Sud je prilično jasno kod protutužbe rekao kako Hrvatska ne može biti smatrana zemljom koja je počinila genocid. Cijena rata je bila vrlo skupa, Hrvatska je bila žrtva agresije. Nažalost, Sud ne odlučuje o tim pitanjima, o pitanjima agresije.

Ključni problem je bio kako dokazati genocidnu namjeru, kako pokazati da stavimo pojedinačne slučajeve u zajednički kontekst. Mi smo razvili teoriju mozaika, jedinstvenu teoriju, gdje smo pokušali dokazati da su svi događaji bili dio jedinstvene namjere da se počini genocid.

Bili smo svjesni tog rizika da bi ovakva odluka Suda mogla biti vjerojatna. Ne mislim da je naš tim u nečemu pogriješio, i najbolji stručnjaci su sudjelovali u njemu, ne vidim što se tu još moglo organizirati.

‘Skinuti su navodi o genocidnosti Oluje’

Reperkusije na hrvatsku budućnost neće biti negativne, nismo zadovoljni, ali kad je riječ o afirmaciji našeg stajališta kako smo slobodu stekli pravednim ratom, to se ne mijenja, s druge strane skinuti su i navodi o genocidnosti Oluje.

Hrvatska nije nastala na zločinu

Što se tiče odnosa sa Srbijom, vjerojatno će sada biti podignute strasti u medijima, komentari na nezadovoljstvo i zadovoljstvo presudom. Nijedna garnitura ne može odustati od traženja nestalih, a s druge strane postoji i odgovornost svih država da procesuiraju ratne zločine”.