Pusić: Iako genocid nije dokazan, zločina je bilo

Vijesti 03. velj 201513:35 > 13:37
N1

Iako Hrvatska nije dokazala genocid, to ne znači da zločina nije bilo, a počinili su ih Jugoslavenska narodna armija i paravojske iz Srbije, komentirala je u utorak ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić presudu Međunarodnoga suda pravde o hrvatskoj tužbi protiv Srbije za genocid u Domovinskome ratu.

Iako nije dokazan genocid kao ‘svjesna namjera uništenja grupe u cijelosti’, rekla je, “to ne znači da nije bilo rata i zločina”.

“Svi zločini koje je sud razmatrao dogodili su se u Hrvatskoj, netko je napao Hrvatsku i počeo rat u Hrvatskoj, a za to su navedeni ostaci JNA i paravojne snage iz Srbije”, rekla je Pusić. “Sve se dogodilo na teritoriju Republike Hrvatske, u agresiji na Hrvatsku”.

Hrvatska se nada da će Beograd u skladu s presudom početi rješavati pitanje nestalih, a objema je zemljama dužnost gledati unaprijed i generacijama koje dolaze osigurati da se to više ne može ponoviti, rekla je.

“Sud je u izricanju presude konstatirao da je jedna od glavnih zadaća vezi s ratom devedesetih utvrđivanje sudbine nestalih. To je bio hrvatski zahtjev i preduvjet za eventualno drukčiji tijek događaja, ali nije bilo volje da se otvore podaci o nestalima. Nadam se da će kolege u Srbiji i u skladu s uputama suda prionuti na tu zadaću koja ima najdramatičniju ljudsku dimenziju, a to je utvrđivanje sudbine nestalih i rašćišćavanje te tamne brojke”, rekla je Pusić.

“Dužnost je svih nas osigurati da se bilo što slično isključi kao mogućnost u vremenu koje je pred nama, za generacije koje dolaze i nadam se da je i ova presuda jedna vrsta doprinosa da se završi to povijesno razdoblje i krene prema boljem, konstruktivnijem i sigurnijem razdoblju”, rekla je.

Reakciju Vesne Pusić i drugih hrvatskih političara na presudu pogledajte u prilogu.