Oppenheim za N1: Odgovorno tvrdim da dugovi nisu plaćeni

Vijesti 10. sij 201813:06 > 13:18
Tomislav Miletic/PIXSELL

Predsjednik uprave Ingre, Igor Oppenheim, za N1 je komentirao spor između te kompanije, Grada Zagreba i Vlade Republike Hrvatske.

“Ja ne bih rekao da su neriješeni odnosi. Problem nastaje onda kad ugovor o zakupu koji je potpisan 2007. godine, dan nakon što su
Vlada i Grad Zagreb potpisali sporazum o zajedničkom financiranju i korištenju Arene Zagreb na 28 godina. U tom ugovoru je sve jasno precizirano”, rekao je Oppenheim za N1.

 Spomenuo je kamatu od oko tri milijuna eura bez PDV-a, koju je jednokratno trebalo platiti u prvom kvartalu 2017. godine. “Obzirom da grad ni država nisu imali pripremljena sredstva, stigla je zamolba iz grada da se ta otplata učini obročnom. Potpisali smo utanačenje da će se taj iznos platiti u 6 kvartalnih rata. Šest puta je plaćena svaki puta rata. 15. rujna prošle godine plaćena je zadnja rata i očekivali smo da će formalnost ovjere dokumenta biti jedna formalnost, da bi sad ispalo da netko iz nekih razloga dovodi to u pitanje. Tu nema ništa sporno, postoji jasna odredba ugovora koja se nije ispoštovala”, rekao je Oppenheim.

“Nema razloga da se išta oteže, da je netko imao prigovor, mogao je to na početku reći. Matematika je vrlo jasna, indeks je javno objavljen, ukamaćen u razdoblju od 7 godina. Prijepor nastaje u tom formalitetu i u depozitu koji nikad nije napravljen sukladno ugovoru. Prema ugovoru o zakupu jednogodišnja zakupnina je trebala služiti kao osiguranje privatnom partneru da će se obveze isplatiti na vrijeme. Prijepor nastaje 201. godine, kad se primopredajom vlasti Arena nije nalazila ni u budžetu Grada Zagreba ni Republike Hrvatske”, rekao je Oppenheim.

Istaknuo je da nije točno da su svi dugovi plaćeni, kako je tvrdio zagrebački gradonačelnik, Milan Bandić. “Nitko o tome ne želi razgovarati. Kažu da su svi dugovi plaćeni, ja odgovorno tvrdim da nisu”, rekao je Oppenheim.

Ipak, ne sumnja u održavanje Europskog prvenstva u rukometu. “Ja ne sumnjam u to da će se odigrati. Organizator, Hrvatski rukometni savez, Vlada i Grad Zagreb, koji su prihvatili domaćinstvo, moraju osigurati mogućnost igranja, ali moraju se ispuniti i obveze prema partneru”, rekao je Oppenheim.