Akademik Silobrčić o najvećoj grešci rektora Borasa

Vijesti 23. velj 201810:23 > 10:26
N1

Na Sveučilištu u Zagrebu izborni je dan u kojemu će 70 članova Senata na izvanrednoj sjednici tajnim glasovanjem odlučiti tko će od dvojice predloženika biti novi rektor - aktualni rektor Damir Boras ili profesor na Matematičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta toga sveučilišta Damir Bakić.

Tako će članovi Senata u petak u zgradi Rektorata birati rektora zagrebačkoga Sveučilišta, to će učiniti tajnim glasovanjem, a u skladu s odlukom sveučilišne uprave, ponovno bez prisutnosti medija, kao što su im i tjedan dana ranije – 16. veljače, iza za javnost zatvorenih vrata, predloženici Boras i Bakić predstavili svoje rektorske programe.

Više čitajte OVDJE.

Gost emisije N1 studio uživo, tim je povodom, bio akademik Vlatko Silobrčić. Govorio je o stanju na Sveučilištu i o jučerašnjem prosvjedu ‘Sveučilište mora bolje’.

‘Bilo bi bolje da je više ljudi došlo na jučerašnji prosvjed. Interes za funkcioniranje Sveučilišta treba biti prioritet svake države, pa tako i naše. Sveučilište mora bolje. Predugo naše Sveučilište nema prave vrijednosti koje bi da dovele na svjetske rang liste, jer na Sveučilištu postoji potencijal, no on je marginaliziran, a vodstvo ne čini ništa da se prave vrijednosti istaknu te da se istaknemo na svjetskim rang listama’, kazao nam je Silobrčić.

N1 / Antonio Zavada

‘Jučer sam postavio pitanje – čega se boji rektor Boras? Zašto se skriva izborni proces u Senatu, u javnom Sveučilištu koje se financira novcem poreznih obveznika’, dodao je.

Svoj glas, kazao je akademik Silobrčić, dao bi Damiru Bakiću.

‘Nadam se da će Damir Bakić, ako bude izabran, biti u stanju ostvariti svoje namjere. Neće mu biti lako, imat će oko sebe ljude koji se i sada vrte’, kazao je Vlatko Silobrčić.

Najveća Borasova greška je, smatra akademik, što se okružio ljudima koji su njegovi potpuni istomišljenici. ‘Tako se ne može dobro upravljati’, kaže naš sugovornik.

Podsjetimo, gost Pressinga N1 televizije u četvrtak je bio Damir Bakić.

‘Apsolutno vjerujem u pobjedu i da bitka nije odlučena, siguran sam da su senatori svjesni da je ovo Sveučilište znatno bolje od svoje uprave i da ono zaslužuje upravu koja će ga voditi odgovorno i transparentno te zakonito. Siguran sam da je većina kolega svjesna da je sazrelo vrijeme za promjene’.

Više čitajte OVDJE.