Vidović: Dragovan ima svoj stav, SDP-ov je jasan od početka

Vijesti 28. ožu 201814:26 > 14:28
N1

Odluka državnog vrha da Hrvatska kupi izraelske borbene zrakoplove F-16 izaziva brojne reakcije, a u Studiju uživo odluku je komentirao i Franko Vidović, član saborskog Odbora za obranu kao saborski zastupnik SDP-a, a ta stranka traži da ugovor o kupnji aviona bude javno dostupan javnosti.

Kako komentirate odluku o nabavi borbenih zrakoplova?

Mislim da je duboko pogrešna, imao sam priliku ujutro slušati generala Tusa, čovjek je u jednom momentu rekao da ako su avioni stari više od 30 godina imaju upitne sposobnosti, Vidjeli smo što je rekao i pilot Selak, postaje sve vrlo upitno, i čitav postupak nabave – riječ je o ogromnoj cifri, a poprilično je sve netransparentno.

I ranije ste govorili da imate sumnje na neke pozadinske stvari, na koga sumnjate?

Ne sumnjam na nikoga konkretno, ali evidentno je da se odluka donosi usprkos stavu cijele javnosti, pa nabavu podržava samo 20-ak ljudi u vrhu. Vrlo je upitna situacija … govorimo o tome već godinama, a sada su izabrani avioni koji su stari 30-ak godina. Kad usporedimo s onim što imamo – kao da imate stojadina iz ’85. i mercedesa iz ’90., mercedes je i dalje bolji, ali i jedan i drugi su stari.

Je li za vas ovo, kao što tvrdi ministar Krstičević, jamac suvereniteta i sigurnosti?

Ne, ne mislim da je bilo koje oružje jamac suvereniteta i sgurnosti. Jamstvo našeg suvereniteta su sve sastavnice hrvatskog društva, ne daj bog da to bude bilo koje pojedinačno oružje. Postoji puno prostora za promišljanje i prava je tema zašto 12 aviona, tko je reako da ih trebamo 12? Ako uzmete sve ponude, mogli smo uzeti šest novih za 12 polovnih, kako se gledalo oko sati naleta …. niz je tu otvorenih pitanja.

Kako gledate na izjavu vezanu uz odabir oko odnosa države s državom kao neki vrstu instrukcija koju će RH moći dobiti od Izraela?

Zanima me samo interes RH i vjerujem da i Gripeni i F-16 i ovi drugi da bi isto tako imali sve ostalo što dobivamo ovom ponudom. Pitanje je koliko možemo izdvojiti, izdržali smo 25 godina s MIG-ovima 21, a i sada moramo izdržati još dvije, zašto nismo mogli promisliti još malo. Podaci su brižno skrivani cijelo vrijeme od javnosti i nemamo sada nikakve pokazatelje zašto se otišlo u ovom smjeru. 

Kako gledate na izjavu predsjednice o Mercedesu vezano uz kupnju aviona?

Ako gledate tako da nemate novca i da ste gladni, onda se uopće ne upućujete u kupnju automobila. Ako nam je financijska strana jedini kriterij, a očito jest, onda se nismo u to trebali upućivati.

Ante Gotovina je čestitao Damiru Krstičeviću.

Ima pravo na svoj stav, kao i ja na svoj stav.

Je li Vaš stav stav SDP-a?

Jasno da jest, stav SDP-a je od početka bio da podržavamo nabavu, ali ne bilo kakvu.

S druge strane, jučer je odluka o kupovini donesena jednoglasno što znači da je za nju glasao i vaš stranački kolega Igor Dragovan.

Kolega Dragovan je ujedno i predsjednik saborskog Odbora za obranu i vjerujem da je to napravio kao predsjednik Odbora s obzirom na to da je na Odboru jednoglasno bila podržana namjera nabave.

On je glasao kao predsjednik Odbora. Ali je li to i njegov stav?

To trebate njega pitati.

Jeste li ga Vi pitali?

Nemam ga razloga tako pitati, saborski je zastupnik kao i ja i bilo bi to kršenje njegovih ustavnih prava da ga to pitam. Jutros me zvao, neću sada prepričavati detalje, ali uglavnom se svelo na to – čovjek kao predsjednik saborskog Odbora za obranu ima pravo na svoj stav.

To je njegov osoban stav? Kakav je stav stranke?

Njegov osoban stav, rekao sam vam stav stranke – mi jesmo za očuvanje zrakoplovne sposobnosti i nabavu, ali ne bilo kakvu nabavu – nismo za netransparentnu nabavu, u kojoj nije jasno što uopće dobivamo. I druga stvar, često se ministar poziva na gospodarsku suradnju, a o tome do sada nismo čuli ni “g”, jasno je zašto ne podržavamo ovakav način nabave.

Postoji li ovdje sukob u stranci s obzirom na to da je Dragovan glasovao suprotno stavu stranke?

Vidjet ćemo i razgovarati sigurno u stranci o tome, ali po meni je ruku dignuo kao predsjednik Odbora za obranu.

Pogledajte cijeli razgovor

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.