Šef Cestarskog sindikata hvali Vladin model restrukturiranja

Vijesti 29. ožu 201815:56 > 15:56
N1

Predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata Mijat Stanić pohvalio je u četvrtak Vladin model restrukturiranja cestovnog sektora izrazivši zadovoljstvo što će se godišnje uštedjeti najmanje 350 milijuna kuna kroz smanjenje kamata.

“Što se tiče refinanciranja dugova, to je napravljeno vrlo kvalitetno i iznad svih očekivanja. Ako je točno da ćemo godišnje uštedjeti najmanje 350 milijuna kuna kroz smanjenje kamata, to je jako dobro došlo”, rekao je Stanić Hini.

Ministar financija Zdravko Marić i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković ocijenili su u četvrtak kako Vladin model restrukturiranja cestovnog sektora omogućava zadržavanje autocesta u hrvatskim rukama i dugoročnu održivost cestovnog sustava.

Vezano uz broj ljudi koji su zaposleni u Hrvatskim autocestama (HAC) Stanić je rekao kako se trenutno ne zna koliko je radnika potrebno, ali samo sadašnji sustav naplate zahtjeva dodatnih 150 radnika kako u sezoni ne bi bio kolaps na autocestama.

No, dodao je, ako dođe do novog sustava u naplati cestarine, dok ne dobiju studiju koja će biti gotova krajem godine neozbiljno je razgovarati o potrebnom broju zaposlenika. “Kada dobijemo tu studiju, tek onda Vlada treba odlučiti hoće li je prihvatiti. Imali smo studiju o vinjetama pa je ona odbačena”, rekao je.

Stanić smatra da bi do smanjenja broja zaposlenih moglo doći ako se uvede beskontaktni sustav naplate cestarina. Tada će, kaže, poslodavac i sindikalci morati razgovarati kako bi ljude zbrinuli na socijalno prihvatljiv način ili im omogućili da što više njih ostane raditi u HAC-u ili nekim drugim društvima u prometnom sektoru. “Ima načina na koji to možemo riješiti i ovo nije nekakva krizna situacija ni za sindikat niti za poslodavca”, rekao je Stanić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.