Povjesničar Dota: "Bilo što je bolje od ustaške slikovnice"

Vijesti 13. lip 201811:37 > 11:51
N1 Hrvatska

Povjesničar Franko Dota gostujući na N1 televiziji komentirao je istupe inicijative protiv Istanbulske konvencije o ovogodišnjoj Povorci ponosa održanoj u subotu.

Dota je odbacio kritike Inicijative na transparent “Bolje gej slikovnica nego ustaška šahovnica”.

“Sve je bolje od ustaške slikovnice” rekao je Dota i dodao kako iza kritika stoji ospesija raznih klerikalnih i desničarskih udruga LGBT pokretom, lezbijskim i ženskim pravima. 

U trenutku kada tvrde da imaju dovoljan broj potpisa za referendum, Inicjativa ima potrebu lupati po Paradi, naglašava Dota.

 “Ne smiju tražiti monopol na istinu, ti koji tvrde da je jedino ono što tvrde istina, a ono što im se ne sviđa proglašavaju komunistički, protuprirodnim. Jedino im to preostaje, umjesto da porade na argumentima. Ne sviđa im se da je jedan pokret od svega nekoliko ljudi postao društveni pokret s jasnim rezultatima, u legislativnoj, medijskoj i političkoj domeni”, zaključuje povjesničar Franko Dota. 

Demantirao je i kritike iz klerikalnih krugova koje tvrde da LGBT aktivisti veličaju komunizam koji ih je proganjao. Kaže da se Jugoslavija po odnosu prema homoseksualcima ne razlikuje od drugih zapadnih i istočnih zemalja u kojima je u pedesetima i šezdesetima homoseksualnost bila kazneno djelo. Dodaje da nitko ne veliča komunistički pokret, ali da Zagreb Pride naginje lijevo kao i druge slične organizacije na zapadu. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.