Hrvatska slavi kao da su Vatreni osvojili zlato!

Vijesti 15. srp 201811:05 > 20:07
Ilustracija

Hrvatska, nažalost, u Moskvi u finalu SP-a nije osvojila zlato već srebro, no pokazali su veliko srce, kao i navijači koji su Vatrene bodrili u cijeloj Hrvatskoj i koji slave i pjevaju i nakon finalne utakmice.

TIJEK DOGAĐAJA:

22:50 Splićani su u nedjelju na večer izašli masovno na ulice u središtu grada i na Rivu kako bi proslavili uspjeh hrvatske nogometne reprezentacije koja je na Svjetskom prvenstvu osvojila drugo mjesto, na nekoliko mjesta u gradu zbog velikog broja vozila povremeno se stvaraju i prometni zastoji, doznaje se u nedjelju navečer u Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj.

Ulice u središtu grada te Riva prepuni su građana koji slave. Na Poljičkoj cesti povremeno se stvaraju i prometni zastoji, velikom broju građana koji pješače, u slavlju se priključio i velik broj Splićana s automobilima, gužve se stvaraju i u Ulici kralja Tomislava.

21:30 Nikada u Rijeci nijedna izgubljena utakmica nije prihvaćena na ovaj način, s ponosom i pjesmom, ocijenili su u nedjelju navečer navijači hrvatske nogometne reprezentacije koji u središtu Rijeke slave osvojeno srebro na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji. Nakon isteka posljednje minute finala, dio navijača razočaran se uputio kućama, no većina je ostala u gradu. Dugotrajnim pljeskom pozdravili su dodjelu Zlatne lopte hrvatskom kapetanu Luki Modriću i srebrnih medalja reprezentativcima Hrvatske te je uslijedio nastavak slavlja uz pjesmu. Prometnicama Rijeke ‘tekle’ su kolone vozila s nacionalnim zastavama uz trubljenje i skandiranje navijača.

21:01 Slavlje zbog osvojenog srebra Hrvatske nogometne reprezentacije u Rusiji u središtu Zagreba produljilo se u nedjeljnu noć, bez zabilježenog incidenta, doznaje se u zagrebačkoj policiji.

Više čitajte OVDJE.

20:05 Hrvatski kapetan Luka Modrić poglašen je najboljim igračem Svjetskog prvenstva. Poručio je da je za tu nagradu zaslužna cijela ekipa. “Nije lako izgubiti, mislim da moramo biti ponosni, nema nam se što zamjeriti. Dali smo sve od sebe, mislim da smo bili bolja ekipa veći dio utakmice, ali neki nesretni golovi otišli su na njihovu stranu”, kazao je Modrić.

Više čitajte OVDJE.

20:00 Slavlje je i u Splitu, javlja naša reporterka Jelena Tešija. 

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara čestitao jeHrvatskom nogometnom savezu (HNS) osvajanje drugog mjesta hrvatske nogometne reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, ističući kako je to povijesni uspjeh.

19:55 I na gradskom zagrebačkom trgu, te u cijelom centru slavi se kao da Hrvatska nije izgubila, javlja naša reporterka Mirna Brekalo.

N1
N1

19:50 ‘Pjesma naših navijača ne prestaje u Moskvi. Svi su uz Vatrene, sretni i ponosni na igru koju su pokazali’, javlja naša Nera Valentić koja se nalazi u Moskvi. ‘Zlatna lopta Luki Modriću kruna je njegove karijere’, kazala je.

N1

19:33 Svjetskim prvacima – francuskim reprezentativcima uručen je pehar  i medalje.

19:24 Luka Modrić dobio je Zlatnu loptu! Kapetan hrvatske reprezentacije proglašen je najboljim nogometašem svjetskog prvenstva u Rusiji na kojem su ‘Vatreni’ osvojili drugo mjesto.

Više čitajte OVDJE.

18:54Francuska osvojila finale, Hrvatska je srebrna.

17:50Hrvatska na poluvremenu gubi od Francuske s 1:2

17:00 U Moskvi je počelo finale SP-a. Utakmicu iz minute u minutu pratimo OVDJE.

16:50  Predsjednici hrvatske Vlade i Sabora Andrej Plenković i Gordan Jandroković pridružili su se u nedjelju brojnim navijačima na Foodballerki, na Stroosmayerovu trgu u samom središtu Zagreba, gdje prate finalnu utakmicu između Hrvatske i Francuske.  Uvjereni su u pobjedu ‘Vatrenih’. Pobjeda, veselit ćemo se, poručuje premijer.

N1

16:40 Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović sa suprugom Jakovom te francuski predsjednik Emanuel Macron sa suprugom Brigitte na stadionu Lužnjiki u Moskvi pratit će finalnu utakmicu Hrvatske i Francuske.

Ured predjednice

16:25 Na središnjem zagrebačkom Trgu bana Jelačića, gdje se javno prati prijenos finalne utakmice između Hrvatske i Francuske, već do 15,30 sati okupilo se više od 10.000 ljudi, a navijači stalno pristižu, doznaje se u zagrebačkoj policiji. U 15.20 sati preko Trga je obustavljen tramvajski promet, a što se sigurnosti tiče, sve je u redu, kažu u policiji.

Ivan Teskera /N1

16:10 Ministar turizma Cappelli u Moskvi je za N1 prognozirao rezultat utakmice koju iščekuje cijela Hrvatska.

15:30 FIFA je objavila sastave finalista.

15:25 Reuters je objavio da su hrvatski igrači stigli na stadion.

REUTERS

15:20 Hrvatski su nogometaši krenuli prema stadionu Lužnjiki.


15:10
Svjetski mediji pišu da je Moskva prepuna hrvatskih navijača. Koliko je popularnih kockica na moskovskim ulicama, uvjerite se sami. 

REUTERS
REUTERS
REUTERS
REUTERS
REUTERS
REUTERS
REUTERS
REUTERS
REUTERS
REUTERS
REUTERS

15:00 Navijači pristižu pred stadion u Moskvi.


14:50
Navijači se okupljaju u proširenoj fan zoni u Splitu.

14:30Uoči finala SP-a u kojemu se Hrvatska s Francuzima bori za zlatko, predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, u Moskvi se susrela s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Više čitajte OVDJE.

14:05 Otac izbornika Dalića progovorio je ekskluzivno za N1 televiziju.

“Zlatko će sve učiniti da ih pripremi za pobjedu”, kaže Dalić stariji.

Više čitajte OVDJE.

14:00 Hrvatski nogometni savez objavio je fotografiju posljednjeg susreta prije utakmice finala. Izbornik i igrači dogovaraju zadnje detalje.


13:50
Hrvatski premijer Andrej Plenković, koji će finalnu nogometnu utakmicu Hrvatska-Francuska pratiti s navijačima na otvorenom, u centru Zagreba, rekao je u nedjelju kako za ‘dečke u Moskvi’ ima najbolja očekivanja i želje. Plenković će hrvatske nogometne reprezentativce bodriti u društvu obitelji, prijatelja i kolega, a zajedno s njime bit će predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

Više čitajte OVDJE.

13:40Na Modrom jezeru Imoćani su tijelima oblikovali srce u znak podrške svojim sugrađanima, ali i cijeloj reprezentaciji koja danas u Moskvi igra za naslov svjetskog prvaka.

Kako izgleda “srčana podrška” iz Imotskog, pogledajte OVDJE.

13:20 Najpoznatiji simbol ruske prijestolnice, ali i srce cijele Rusije, moskovski Crveni trg preplavili su hrvatski navijači uoči finala svjetskog prvenstva između Hrvatske i Francuske.

Više čitajte OVDJE.

13:15 Hrvatska predsjednica Kolina Grabar-Kitarović doputovala je u Moskvu gdje će imati službeni sastanak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, nakon čega će na stadionu Lužnjiki gledati finale svjetskog prvenstva između Hrvatske i Francuske.

“Što god da se danas dogodilo – mi smo ponosni na naše Vatrene, ali vjerujem u pobjedu. Vjerujem da će sva Hrvatska navijati svim srcem. Mislim da će biti i potresa u Zagrebu, Splitu, Rijeci i drugim gradovima, kad navijači budu skakali, a posebno se veselimo i povratku”, istaknula je predsjednica Grabar-Kitarović.

Više čitajte OVDJE.

12:40 U Točki na tjedan gostovao je legendarni sportski novinar Božo Sušec, čovjek koji je prije 20 godina komentirao mitsku utakmicu polufinala protiv Francuske.

“Naravno da možemo dobiti Francuze. To su dvije visokoklasne momčadi, satko ima svoje motive i šanse. Mi smo užasno motivirani. Ta priča je potpuno neizvjesna. Lako moguće da gledamo opet 120 minuta”, rekao je Sušec.

Više čitajte OVDJE.

12:20 Izbornik Zlatko Dalić otkrio je kako bi zbog Luke Modrića želio da Hrvatska osvoji naslov prvaka. 

“Luka Modrić mora dobiti Zlatnu loptu. Svi veliki igrači su otišli doma i kupaju se, a Luka je jedini ostao. Fantazija je kako je vodio ekipu iako ne volim govoriti o pojedincima. Nedostajao mu je iskorak s reprezentacijom i sada ga je napravio. Ako ništa drugo, zbog njega bih volio da Hrvatska postane svjetski prvak”, rekao je Dalić.

Više čitajte OVDJE.

12:00 Bivši izbornik Slaven Bilić emotivno se dotaknuo današnjeg finala.

“Ovo je najveća stvar! Nema dalje. Jedino osvojiti. Znači, profesionalni igrač, nema veće scene, samo rijetki su imali tu privilegiju igrati”, kaže Bilić.

Više čitajte OVDJE.

11:50 Poruku podrške Vatrenima poslao je i nekadašnji kapetan Darijo Srna.

”Sretan sam što sam bio i ostao dio ove obitelji i ponosan što će vaša imena zauvijek ostati ispisana zlatnim slovima na ponos svome narodu i svojoj Domovini!”, napisao je Srna.

Više čitajte OVDJE.

11:30 Hrvatski navijači već su preplavili Moskvu:

11:00 O tome hoće li Nikola Kalinić dobiti medalju odlučit će sami reprezentativci.

Više čitajte OVDJE.

10:10 Slavni Porugalac Jose Mourinho izjavio je kako je Francuska u prednosti zbog dana odmora više. 

“Vjerujem da su Francuzi slavili u svojim sobama. Ne pobjedu, već vrijeme za dodatni odmor. Slavili su što su imali 24 sata više za odmor. To je jako, jako nepošteno prema Hrvatskoj”, rekao je Mourinho.

Više čitajte OVDJE.

9:45 Objavljeno je da su noćas u Moskvu otputovali i brončani reprezentativci iz ’98.  Silvio Marić prognozirao je da ćemo biti svjetski prvaci.

Više čitajte OVDJE.

9:40 Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u nedjelju ujutro, prije odlaska u Moskvu na finalnu nogometnu utakmicu Hrvatska-Francuska, poručila je da vjeruje u pobjedu “Vatrenih” i da će cijela Hrvatska danas navijati svim srcem.

Više čitajte OVDJE.

Svjetska prvenstva

Nakon 1950. godine i urugvajskog slavlja na Maracani pred 200.000 šokiranih Brazilaca, nikada se nije dogodilo da neka mala zemlja, kao što je Hrvatska osvoji svjetski naslov.

Od tada pokal Jules Rimet, kako se zvao od 1930. do 1970., a nakon toga FIFA World Cup Trophy, osvajali su samo svjetski velikani Brazil, Njemačka, Argentina, Italija, Španjolska, Engleska i Francuska.

Sada bi u to društvo mogla ući i Hrvatska. Zvuči nestvarno, ali gledajući igre koje su “Vatreni” pokazali u Rusiji, sasvim realno.

Svjetski mediji su zadivljeni podvigom kojeg su ostvarile Dalićeve trupe stoga niti ne čudi izjava Ivana Rakitića.

“Imam osjećaj da će za nas u nedjelju navijati stotine milijuna ljudi. Dobio sam poruke sa svih strana svijeta, stigli smo u srce doslovno cijelog svijeta.”

Tako se primjerice, jedan bangladeški novinar ustao za vrijeme konferencije hrvatskog izbornika Zlatka Dalića i poručio kako je Bangladeš, koji ima 150 milijuna stanovnika, do sada navijao za Brazil, no od sada je Hrvatska na prvom mjestu….

Amerikanci koji obožavaju ‘underdog’ priče, već danima pišu o nevjerojatnom podvigu ‘malene Hrvatske’ koja daje nadu da je u životu sve moguće.

Prije nekoliko dana New York Times je pisao o “hrvatskoj reprezentaciji kao modernom čudu”. Hvale nas Nijemci, Portugalci, Španjolci, Skandinavci premda smo s turnira poslali kući Island i Dansku.

Novinar BBC-ja iz Londona iskazao je poštovanje Daliću i Hrvatskoj tako što je na posljednjoj presici prije završne utakmicu progovorio našim jezikom. Iz mobitela je uz mnogo muke čitao pitanje na hrvatskom jeziku.

U press centru već danima nam prilaze novinari iz raznih zemalja svijeta koje uopće nisu niti imale reprezentacije na turniru kazavši kako će navijati za nas.

“Cijela Kuba je uz vas,” dobacio nam je kubanski kolega.

“Ovo je vrijeme koje smo zaslužili. Nema veće trenutka u životu sportaša od ovoga i rekao sam dečkima neka uživaju. Cijeli svijet će ih gledati,” poručio je uoči finala hrvatski izbornik Zlatko Dalić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.