EK privremeno obustavila postupak protiv RH Zakona o INA-i

Vijesti 19. srp 201816:16 > 16:18
N1

Europska komisija u četvrtak je odlučila privremeno obustaviti postupak protiv Hrvatske pred Sudom EU-a zbog Zakona o privatizaciji INA-e jer je u međuvremenu hrvatska vlada objavila nacrt novog zakona koji bi mogao otkloniti razloge za taj postupak.

Komisija je 13. srpnja prošle godine uputila Sudu predmet protiv Hrvatske jer nije uskladila Zakon iz 2002. o privatizaciji društva INA-Industrija nafte s propisima EU-a o slobodnom kretanju kapitala i slobodi poslovnog nastana.

Otada su hrvatske vlasti s Komisijom raspravljale o izmjenama potrebnima da bi se Zakon o INA-i uskladio s propisima EU-a, navodi Komisija dodajući da je nedavno podnesen nacrt izmjene navedenog Zakona kojim bi se uz dodatne prilagodbe odgovorilo na glavna pitanja koja brinu Komisiju.

“Hrvatske vlasti podnijele su i plan za njegovo donošenje kako bi se pronašlo rješenje prije moguće presude Suda. Komisija stoga smatra da bi upućeni predmet trebalo staviti na čekanje do donošenja izmjene Zakona o INI”, objavila je Komisija.

Za Komisiju je u Zakonu o INA-i sporno to što su državi dodijeljene posebne ovlasti u tom poduzeću, uključujući pravo na veto na odluke poduzeća u pogledu prodaje dionica ili imovine iznad određene vrijednosti. Isto tako, država se može protiviti važnim odlukama uprave INA-e, kao što su promjena djelatnosti poduzeća, dodjela koncesija ili ovlaštenja i promjena adrese njegova sjedišta.

“Komisija smatra da takvo bezuvjetno pravo veta nadilazi ono što je nužno za zaštitu sigurnosti opskrbe energijom i da je stoga neproporcionalno”, objavila je Komisija 13. srpnja prošle godine kada je predmet uputila Sudu EU-a.

Hrvatska vlada tada je objavila priopćenje u kojem je istaknula da je taj zakon složeno pitanje koje se dotiče energetske sigurnosti.

“Izmjene Zakona o privatizaciji INA-e su vrlo kompleksno pitanje, upravo stoga, jer dotiču pitanje energetske sigurnosti zbog čega usklađivanja Zakona o privatizaciji INA-e vezujemo uz proces rješavanja ukupnih dioničkih odnosa u INA-i i arbitražni postupak koji je u tijeku”, priopćila je Vlada u srpnju prošle godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.