Rossanda odgovorio sindikatima Uljanika, poziva ih za stol

Vijesti 18. ruj 201815:38 > 16:01
N1

Sindikati radnika Uljanika upozorili su jučer u dopisu predsjednika Uprave Giannija Rossandu da nema mandat rasprodati ili prenamijeniti prostore Grupe Uljanik. On im je odgovorio dopisom u kojem ih poziva da sjednu za stol.

VEZANE VIJESTI

Nakon što je predsjednik Uprave Uljanik Grupe Gianni Rossanda u Newsroomu N1 televizije rekao kako se brodogradnja i prostor brodogradilišta moraju reducirati, reagirali su predstavnici sindikata u brodogradilištu:

“Uprava je na odlasku obzirom na dane mandate na raspolaganje, obzirom na izjavu predsjednika Uprave i obzirom na opće javno mnijenje o tome. Nadzorni odbor je vrlo jasno zaključio i objavio na Zagrebačkoj burzi kako je ostatak vremena Uprava tek tehnička i mora odrađivati samo neodgodive poslove. Jasno nam je da u neodgodive poslove trenutno spada i definiranje održivog Plana restrukturiranja s Vladom Republike Hrvatske i strateškim partnerom te osiguravanje funkcioniranja Društva do Skupštine i imenovanja nove Uprave.

Posebno podsjećamo i opominjemo Upravu i Nadzorni odbor da nemaju više mandat samostalno donositi odluke koje bi značile “rasprodaju” i prenamjenu prostora Grupe Uljanik nauštrb održive brodogradnje u maksimalnoj veličini. Očekujemo od Uprave i Nadzornog odbora da javno upute poziv da se već sada jave svi koji smatraju da imaju kapaciteta voditi Uljanik kako bi se maksimalno skratilo vrijeme pronalaska i imenovanja nove Uprave”, stoji u dopisu koji potpisuju sindikalisti Boris Cerovac, Fabricio Kalčić, Rajko Kutlača i Đino Šverko

Rossanda je pak u svom dopisu pozvao sve da sjednu zajedno za stol i podsjetio da on ne može poslati javni poziv za novu upravu jer to može napraviti samo Nadzorni odbor:

“Poštovana gospodo,

uz potpuno poštivanje zadanih načela koje je mi je naložio NO, ali i u skladu s onim što sam rekao u javnosti i u pismu kojim sam se osobno obratio vama sindikatima o kojem ste, nadam se, cjelovito informirali svoje članove, kao predsjedniku Uprave prioritet ostaje
interes samog društva, odnosno njegovo funkcioniranje. Žao mi je što naša komunikacija na ovu važnu temu ide dopisom i što niste smatrali da je za ovakve teme ipak potrebno sjesti za stol. Činjenica je da je većina sastanaka u posljednje vrijeme održana na našu inicijativu, pri čemu smo svaki put naglašavali da smo maksimalno otvoreni za potpunu komunikaciju i, štoviše, očekujemo i vašu inicijativu za neposrednim razgovorima u ovo važno vrijeme u kojem ćemo donositi odluke od velike važnosti za Društvo.

U potpunosti se slažem s vašom tvrdnjom da je već duže vrijeme prioritetan i neodgodivi posao definiranje održivog Programa restrukturiranja s Vladom RH i strateškim partnerom s ciljem funkcioniranja Društva do Skupštine i imenovanja nove uprave. Upravo na tom tragu u svakodnevnoj sam komunikaciji s predstavnicima nadležnih institucija i stručnim timom strateškog partnera radi finaliziranja nužnih uvjeta za financijsko, tehnološko i organizacijsko restrukturiranje našeg brodogradilišta.

Upravo je restrukturiranje ULJANIK Brodogradilišta u suradnji s RH i strateškim partnerom najvažniji aspekt moga rada u posljednjih godinu dana, a sve s ciljem dugoročne održivosti brodogradnje. Zaključno, vjerujući da i vi sindikati, kako ste izjavljivali u medijima, radite na privlačenju potencijalnih investitora, uvjeren da i nadležna tijela i institucije rade na tzv. scenariju novog kvalitetnijeg strateškog partnera, istinski želim da u narednim danima, a nakon gotovo devet mjeseci od odluka o nužnosti restrukturiranja, sjednemo za stol te da uz prisustvo svih uključenih, Uprave, Ministarstva, Županije i Grada, sindikata i uz prisustvo drugih neformalnih predstavnika radnika iz svih sredina ULJANIK Grupe, izložimo svoje programe, planove i scenarije te zajednički donesemo ključne odluke za našu ULJANIK Grupu i oba njena brodogradilišta.

Moj je zadatak i namjera Program restrukturiranja dovršiti na način da isti bude prihvatljiv državi, Europskoj komisiji, strateškom partneru i, što je najvažnije, Uljaniku i našim radnicima. O stavu i interesu Uljanika i naših radnika, idemo li u Program restrukturiranja ili postoje i drugi, bolji prijedlozi ili scenariji, u narednim danima inzistiram na otvorenoj raspravi u širem krugu svih navedenih sudionika, a što sam već i inicirao kod nadležnih institucija. Takvu odluku nikad nisam namjeravao donijeti bez uvažavanja stavova i dogovora sa socijalnim partnerima sindikatima i drugim predstavnicima radnika. Po pitanju Vašeg očekivanja da Uprava uputi javni poziv da se jave oni koji smatrajuda imaju kapacitet voditi Uljanik, vjerujem da je svima vama potpisnicima, sadašnjim ibivšim članovima NO, poznat čl. 20 statuta Uljanika d.d., koji jasno kaže da je isključivo NO po svojoj posebnoj odluci, jedini ovlašten provesti natječajnu proceduru radi imenovanja
Uprave Uljanik d.d.”, stoji u priopćenju Giannija Rossande.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.