Iskorištene sve legitimne metode za isplatu plaća u Uljaniku

Vijesti 15. lis 201811:18 > 11:25
N1

Ministar gospodarstva Darko Horvat komentirao je tijekom Međimurskog gospodarskog foruma u Zagrebu aktualne teme pred kamerom N1 televizije

“Žlim fer i korektno čuti što misli realan poduzetnik i kakve uvjete bi im mi trebali stvoriti da im olakšamo i omogućimo što bolju 2019.”, kaže ministar.

Hoće li radnici Uljanika doći u Međimurje, kako se to ranije spominjalo? 

VEZANA VIJEST

U svim zemljama u kojima se događa gospodarski rast postoji problem s radnom snagom. Ni Hrvatska nije imuna na to. Napravili smo veliki zaokret, kontaktirali s 20-ak renomiranih poduzetnika europskog i svjetskog kalibra. Dolaze nam na razgovore Hyundai, Porsche, Nestle, tradicionalno smo u kontaktu s IBM-om. Moja je želja da na proljeće u Hrvatskoj zaživi prvi centar umjetne inteligencije. Pojavili su se i partneri iz Italije i Izraela.

Može li Uljanik preživjeti?

Plaću, ne samo za Uljanik, ne osigurava i ne može dati Vlada. Takve uvjete smo ispucali, iskoristili smo sve legitimne metode kojima se država može uključiti u isplatu plaće. Država je stala u obranu brodogradnje od početka ove godine. I javnost i oporba su nas prozivali da radimo protuzakonito i ilegalno, ali uspjeli smo dati još dvije plaće. Takvih alata ja više nemam.

Što preostaje?

Razgovoram s renomiranim brodogradilištima koji pokazuju jasan interes za partnerstvo. Radnicima Uljanik grupe možemo legitimno osigurati tri minimalne plaće, hoće li Uprava prihvatiti modalitet, to je na njima i radnicima.

Prosvjed u Vukovaru

Je li bilo objektivnog razloga da se ne pojavi nitko iz vrha HDZ-a na prosvjedu u Vukovaru u subotu? 

#related-news_0

Želim jasno reći da prosvjedima nećemo riješiti ništa. Ako smo zemlja u kojoj se ovakvi krucijalni problemi rješavaju prosvjedom, država smo u problemima. Nitko nije imun na agresiju na Hrvatsku i zločine koji su se dogodili, nema normalne osobe koja ne želi da se procesuiraju zločini. Isto sam rekao i radnicima brodogradilišta, prosvjed smatram legitimnim, ali njime nećemo ništa riješiti. 

Penava poručuje da će se razići s HDZ-om ako se ništa ne promijeni.

Neka povjerenstvo i DORH naprave svoj dio posla. Ako postoji mogućnost da ja doprinesem da se slučajevi rješavaju kratko, tu sam. S Penavom sam prijatelj i siguran sam da ćemo nakon ovih procesa to i ostati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.