Kuščević: 'Dio lista je popunjen i potpisan istim rukopisom'

Vijesti 17. lis 201815:24 > 16:22
N1

Ministar uprave Lovro Kuščević s direktorom APIS-a drži konferenciju za medije povodom objave o provjeri potpisa za dvije referendumske inicijative, "Istina o Istanbulskoj" i "Naord odlučuje", koja je pokazala da nije skupljeno dovoljno potpisa ni za jedno od tri postavljena pitanja.

Uz Kuščevića na konferenciji je i Saša Bilić, predsjednik Uprave APIS-a, te članovi Povjerenstva koje je nadgledalo prebrojavanje potpisa. Ministar se zahvalio APIS-u što je i prije dogovorenog roka prebrojio sve potpise te članovima Povjerenstva koji su nadzirali cijeli postupak i koji su pregledali nevažeće potpise.

Kuščević je izvijestio da je prilikom utvrđivanja vjerodostojnosti potpisa prikupljenih za raspisivanje referenduma o izmjenama izbornog zakonodavstva i ukidanju Istanbulske konvencije utvrđeno da je u sve tri skupine potpisa bilo prekriženih imena, duplih potpisa, nepostojećih ili neispravnih OIB-a, potpisa maloljetnih osoba, kao i preminulih osoba i onih koje nisu hrvatski državljani.

Utvrđen je i velik broj identičnih potpisnih lista u obje inicijative, zbog čega se sumnja da su se isti podaci koristili u obje inicijative, rekao je Kuščević na konferenciji za novinare nakon što je Vladi predao izvješće na 47 stranica o provjeri milijun i 200 tisuća potpisa birača iz zahtjeva za raspisivanjem državnog referenduma inicijativa Narod odlučuje i Istina o Istanbulskoj. Rezultati su očekivani, rekao je Kuščević jer se broj nevaljanih potpisa kreće između 9 i 11 posto već niz godina za razne referendumske inicijative.Svaki glas koji je tvrtka APIS IT označila kao nevažeći prošao je još kontrolu povjerenstva, naglasio je Kuščević.

Građanska inicijativa “Istina o Istanbulskoj” navela je kako je predala 377.635 potpisa. Ukupno je uneseno 390.916 potpisa od kojih je ispravno bilo 345.942. Utvrđeno je 44.974 nevažećih potpisa, odnosno 11,50 posto od ukupnog broja provjerenih potpisa”, objavio je ministar Kuščević.

Bilo je puno prekriženih imena prezimena i linija. Iako su bili prekriženi, mi smo i njih provjerili iako su ih iz inicijative prekrižili. Više smo pregledali nego je inicijativa tvrdila da je pregledala”, rekao je Kuščević.

VEZANE VIJESTI

Kazao je i koje nepravilnosti su utvrdili. “8.000 duplih potpisa, 2.594 OIB-a ne postoji u RB niti u drugim evidencijama, 428 osoba nije bilo punoljetno u vrijeme prikupljanja potpisa, 158 osoba nisu hrvatski državljani, 240 osoba je preminulo prije početka prikupljanja potpisa, 33.554 potpisa utvrđeno je neispravnima iz sljedećih razloga: osobno ime na potpisnoj listi ne odgovara osobnom imenu u registru birača; nečitko upisani podaci; neispravan OIB; prazan redak, podaci na potpisnoj listi su prekriženi, nisu uneseni svi podaci
– nedostaje ime, prezime, OIB ili potpis, podaci ispravljani ili nadopunjavani, uneseni su podaci koji nisu propisani – MBG i sl.”, rekao je Kuščević.

Prema podacima Povjerenstva o provjeri i vjerodostojnosti birača te zakonitosti prikupljanja potpisa utvrđeno je sljedeće:  “Za izmjenu članka 72. Ustava Republike Hrvatske Građanska inicijativa „Narod odlučuje“ navela je kako je predala 405.342 potpisa. Ukupno je uneseno 412.325 potpisa od kojih je ispravno bilo 371.450 potpisa. Utvrđeno je 40.875 nevažećih potpisa, odnosno 9,91 posto od ukupnog broja provjerenih potpisa.

“7.488 duplih potpisa, 1.844 OIB-a ne postoji u RB niti u drugim evidencijama, 365 osoba nije bilo punoljetno u vrijeme prikupljanja potpisa, 332 osoba nije hrvatski državljanin, 120 osoba je preminulo prije početka prikupljanja potpisa, 30.726 potpisa utvrđeno je neispravnima iz sljedećih razloga: osobno ime na potpisnoj listi ne odgovara osobnom imenu u registru birača; nečitko upisani podaci; neispravan OIB; prazan redak (podaci na potpisnoj listi su prekriženi, nisu uneseni svi podaci – nedostaje ime, prezime, OIB ili potpis, podaci ispravljani ili nadopunjavani, uneseni su podaci koji nisu propisani – MBG i sl.)”, rekao je Kuščević.

Građanska inicijativa “Narod odlučuje” o dopuni Ustava Republike hrvatske člankom 72.a, navela je kako je predala 407.469 potpisa. Ukupno je uneseno 407.835 potpisa od kojih je ispravno 367.169 potpisa. Utvrđeno je 40.666 nevažećih potpisa, odnosno 9,97 posto ukupnog broja provjerenih potpisa.

“7.443 duplih potpisa, 1.807 OIB-a ne postoji u RB niti u drugim evidencijama, 354 osoba nije bilo punoljetno u vrijeme prikupljanja potpisa, 321 osoba nije hrvatski državljanin, 115 osoba je preminulo prije početka prikupljanja potpisa, 30.626 potpisa utvrđeno je neispravnima iz sljedećih razloga: osobno ime na potpisnoj listi ne odgovara osobnom imenu u registru birača; nečitko upisani podaci; neispravan OIB; prazan redak”, kazao je Kuščević.

“Veliki broj identičnih potpisnih lista u obje inicijative”

“Svjesni smo moguće neusklađenosti podataka u Registru birača, pa smo uspoređivali ime prezime i OIB sa svim registrima koji postoje u Hrvatskoj te smo uvažili potpise koji su u tim registrima. Našli smo i veliki broj potpisa iz sredina gdje uopće nije bilo prijavljeno prikupljanje potpisa”, kazao je Kuščević i dodao kako su ipak prihvatili i takve potpise.

“Znatan broj potpisnih lista je popunjen i potpisan istim rukopisom. I njih smo prihvatili ako su ispravni ime, prezime i OIB. Imamo veliki broj identičnih potpisnih lista u obje inicijative. To jasno upućuje da su se ti podaci koristili u obje inicijative, a nisu smjeli”, rekao je Kuščević te najavio kako će se krenuti u promjenu Zakona o referendumu.

“Ovi rezultati su očekivani. Kada se napravi usporedni prikaz inicijavita od 2010. do danas, broj nevažećih se kretao od 9 do 11 posto”, kazao je Kuščević.

Izvještaj o potpisima referendumskih inicijativa

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.