Zanze: 'Oko 30% žena odbija rađati zbog trauma na porodu'

Vijesti 01. stu 201811:02 > 11:05
N1 screenshot

U četvrtak je gošća Novog dana bila Ivana Zanze iz Udruge Rode. Zanze je govorila o problemima u hrvatskom zdravstvu, posebno o neujednačenim praksama u hravstkim rodilištima zbog kojih je više od 400 žena diljem Hrvatske pisalo udruzi o svojim stravičnim iskustvima s poroda i kiretaža.

Inspekcija koju je najavio ministar Milan Kujundžić samo je obmana koja neće riješiti problem jer on zahtjeva sistemsko riješenje, smatra Zanze. 

“Upoznate smo s provedbom isnpekcije, ali ne i s rezultatima. Nemamo povjerenja u inspekciju, bit će to niz statistika koje su nam ionako poznate. Problem s kojim se suočavamo je nepoznavanje i nepoštivanje Zakona o zaštiti pacjenata i taj problem treba sistemsko rješenje”, rekla je Zanze te dodala kako su izjave koje je prošlog tjedna izgovarao ministar zdravstva nedopustive.

“Njegove su izjave uznemirujuće jer bi mogle pridonijeti smanjenju broja pritužbi na ponašanje liječnika. Građani u taj mehanizam ionako nemaju povjerenje”, objasnila je Zanze, a potom komentirala medijske napise o mogućoj tužbi liječnika KBC-a Split protiv Mostove zastupnice Ivane Ninčević – Lesandrić.

“Pretpostavljamo da nije bilo ni namjere tužbe jer za takvo što nema osnove, što u KBC-u Split jako dobro znaju. Oni su ti koji su prekršili barem dva zakona, Zakon o zaštiti pacijenata i Zakon o zaštiti osobnih podataka”, tvrdi jedna od čelnica Udruge Roda te dodaje kako je jedina strukovna udruga koja im je pružila podršku Udruga primalja. Sve ostale medicinske udruge o problemu šute. 

Na upit o tome što je ministar zdravstva Milan Kujundžić mislio kada je citirao božje zapovjedi, Zanze je odgovorila:

“On bi kao ministar trebao citirati Zakon o zaštiti pacijenata, posebice članak 8, zbog mnogo žena koje su se javile, ne samo nama već i drugim medijima te opisale svoja mučna iskustva kroz koja su prošle zbog toga jer im je uskraćeno pravo na potpunu informaciju. Prekršena su im prava na humanost i pravo na dostupnost jer nisu dobile anesteziologa kada su trebale. Koliko je praksa neujednačena pokazuje primjer jednog KBC-a koji tvrdi da se potupak kiretaže kod njih provodi rutinski bez anestezije i drugog koji tvrdi da je to nedopustivo”, objasnila je Zanze koja očekuje da će Rodama podršku pružiti premijer: 

“Problem je sistemski. Ministar to neće riješiti ispekcijom i lovom na jednog krivca jer glavni krivac je loš pristup reproduktivnom zdravlju žene. Bol žene i bol muškarca doživljava se drugačije i taj je problem star više stotina godina te ne postoji samo U Hrvatskoj već i u drugim zemljama koje imaju povijesno iskustvo slično našem. Postoji i u razvijenim zemljama, no tamo se o tome priča bez da se nekoga naziva histeričnim te bez da se ikoga optužuje da laže i pri tome se pozivajući na crkvene zapovjedi”, kazala je te se prisjetila slične akcije koju su organizirale Rode prije četiri godine. 

“I tada su krenuli u inspekciju koja je trajala deset mjeseci. Umjesto rezultata, dobile smo sažetak na A4 papiru. Ovoga puta imamo veću podršku medija i široke javnosti kao i zastupnica u Hrvatskom saboru što je velika stvar. Također, nećemo ponoviti iste greške kao zadnji put”, odgovorila je Zanzo na pitanje može li se akcija Roda smatrati hrvatskim #MeToo pokretom. 

“Do dana današnjeg nemamo rezultate pilot projekta sretnijih rodilišta koji nam je obećan, a problemi su ostali isti. Obratili smo se i međunarodnim institucijama, a Vladi je uručen niz preporuka za poboljšanje. Javila nam se i UN-ova posebna povjerenica za nasilje nad ženama i dala nam podršku”, rekla je te zaključila: 

“Ministar Kujundžić više je puta naglasio da su Hrvatskoj najvažnija djeca. U istraživanju koje smo provele, više od 30% žena izjasnilo se da više neće rađati zbog traume koje su doživjele na porodu… Porod je bolan proces, no ne smije biti traumatičan.”