Žalac: Spasili smo Agrokor zahvaljujući Martini Dalić

Vijesti 08. stu 201811:17 > 11:27
N1

Gošća N1 studija uživo bila je ministrica regionalnog razvoja i europskih fondova Gabrijela Žalac.

Ministrica se kratko osvrnula na izručenje Todorića: “Ne bih komentirala sudski proces, vidjet ćemo kako će se stvari odvijati.”

Na pitanje trebaju li vladajući i oporba strahovati od Todorićeve “crne bilježnice”, Žalac kaže: “Ne znam što on ima reći, ali mislim da naša vlada nema što strahovati Treba otvoreno reći da smo mi spasili Agrokor, prije svega zahvaljujući bivšoj potpredsjednici Martini Dalić koja je dala veliki obol. U Hrvatskoj bi se danas puno lošije živjelo bez toga.”

Može li gospodarski spas biti u suradnji s Kinom?

Impresionirana sam posjetom Kini. Imali smo sadržajne sastanke, ono što smo doživjeli je dobra perspektiva za suradnju i summit kojemu će Hrvatska biti domaćin. Kina se otvara tržištu i trebamo početi pripremati konkretne projekte. Kina nas vidi kao ulaz u Europu, ne samo preko Pelješkog mosta. Sljedeću godinu ćemo obilježiti kao godinu turizma i kulture između Kine i Hrvatske. Mislim da ćemo zaista sadržajno pristupiti tome kroz odbor koji smo osnovali za pripremu.

Je li se Hrvatska ukrcala na vlak gospodarskog puta svile?

Mogu reći da se premijer sad peti put sastao s kineskim predsjednikom vlade. Sve što radimo, konačno smo na toj ruti i sigurno ćemo iz te suradnje ostvariti velike benefite, osobito kad govorimo i gospodarstvu, teretu i robama koji trebaju ući u Europsku uniju putem Hrvatske. Skratit će se plovni put svim teretima za 7 dana. To je jako zanimljivo Kini. Huawei ima veliki interes, a i brodograđevna industrija ima interes za Uljanik i 3. maj. Zaista navijam da, kroz terete i sve ostalo, to bude u narednom razdoblju u Hrvatskoj. Prometna infrastruktura je bila obol našem putovanju…

Što se sljedeće događa? 

VEZANE VIJESTI

Osnovali smo radnu skupinu koja priprema summit Kina + 16. Velika perspektiva i prostor postoji i pripremit ćemo detaljno sve što će biti potpisano na summitu koji će se na proljeće održati u Hrvatskoj.

Kinezi su spremni poštovati sve standarde EU-a?

Apsolutno Posjetili smo drugi po veličini most u Kini koji spaja dvije velike luke. Taj most je niži od Pelješkog mosta, toliko o našim preduvjetima za visinu mosta da bi brodovi mogli ući u Neum. Riječ je o eminentnoj svjetskoj tvrtki koja je posao dobila na međunarodnom natječaju i sigurna sam da će poslove završiti na vrijeme i u skladu sa zakonom. Pelješki most je mali most za jednu takvu tvrtku .

Može li to bii problem za Hrvatsku?

Ne treba se bojati, Kina je najbrže rastuća ekonomija u svijetu. Od toga treba profitirati i vidjeti kao EU može ući na kinesko tržište. 

O mogućnosti da bude kandidatkinja za europsku povjerenicu, Žalac ne želi razgovorati. Kaže kako će o tome odlučiti premijer i Vlada, te da takva odluka ovisi i o rezultatima europskih izbora u svibnju.

“Ne bih o tome spekulirala, o tome će odlučiti stranačko vodstvo. O tome nismo razgovarali i bit ćete pravovremeno obaviješteni”, kaže.

Što se tiče stabilnosti Vlade, poručuje: “Ne bojimo se nikakvih turbulencija.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.