Udruga Roda poslala otvoreno pismo Kujundžiću

Vijesti 09. stu 201810:56 > 11:20
Pixabay

Povodom Europskog tjedna (ne)plodnosti Udruga Roda otvorenim se pismom i pozivom zna akciju obratila ministru zdravstva Milanu Kujundžiću te upozorila na probleme s kojima se suočavaju parovi koji se odluče na umjetnu oplodnju.

“Poštovani gospodine Kujundžiću, neplodnost u svijetu pogađa svaki šesti par fertilne dobi, a čak 25 milijuna stanovnika Europske unije suočeno je s neplodnošću. Unatoč činjenici da je u svijetu rođeno više od 8 milijuna osoba zahvaljujući izvantjelesnoj oplodnji (IVF), mnoge neplodne osobe diljem Europe još uvijek se bore sa stigmom, predrasudama, neinformiranošću, te nemaju pristup postupcima na teret javnog zdravstva”, stoji u pismu Udruge Roda kojim se zahtijevaju ‘sigurni, pošteni i efikasni postupci medicinski optpomognute oplodnje’ svima kojima je to potrebno. 

U suradnji s Fertility Europe, krovnom europskom organizacijom, Udruga Roda od ministra zahtjeva priznavanje prava svake osobe na pokušaj ostvarivanja roditeljstva kao univerzalno ljudsko pravo, jednak, pravedan i siguran pristup postupcima liječenja neplodnosti, da svi takvi postupci budu na teret javnog zdravstva, uključivanje javnog sektora u kvalitatnije pružanje informacija o plodnosti i neplodnosti te provođenje kampanja s ciljem destigmatizacije neplodnosti. 

“Kao ministar zdravstva Vi ste ključna osoba za poboljšanje uvjeta liječenja neplodnosti u Hrvatskoj. Stoga u ime osoba koji su suočeni s neplodnošću u Hrvatskoj zahtijevamo u najkraćem mogućem roku, a najkasnije do 31.03.2019. veća financijska ulaganja u liječenje neplodnosti za poboljšanje kvalitete i veću uspješnost postupaka medicinski potpomognute oplodnje, povećanje iznosa koji HZZO plaća za postupke medicinski potpomognute oplodnje, javnu objavu izvješća zdravstvenih ustanova za medicinski potpomognutu oplodnju, refundaciju svih troškova postupaka s doniranim gametama u inozemstvu, uspostavu državnog registra za medicinski potpomognutu oplodnju kojii nakon šest godina nije uspostavljen, unatoč zakonskoj obavezi Ministarstva zdravstva, nužne izmjene trenutno važećeg Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji sukladno zahtjevima, potrebama te najnovijim spoznajama u liječenju neplodnosti”, stoji u pismu Udruge Roda koje su potpisali neki europarlamentarci. 

“Nažalost, u Hrvatskoj je i dalje preveliki broj parova koji nakon četiri stimulirana postupka MPO i dva u prirodnom ciklusu na teret HZZO-a ne ostvari roditeljstvo. Vrijeme je za promjene!”, zaključuju Rode. 

Pismo u cijelosti možete pročitati na ovom linku