"Hrvatska se javnost nema razloga bojati migranata"

Vijesti 19. stu 201811:40 > 12:06
N1 screenshot

Na televiziji N1 u ponedjeljak ujutro gostovao je sociolog Drago Župarić-Ilijić, jedan od potpisnika pisma 'Od globalnih sporazuma do isproduciranih laži i nesporazuma', kojim je 18 stručnjaka iz područja migracija poručilo medijima da, zbog poplave lažnih vijesti, pažljivije komuniciraju kada su u pitanju migranti.

O pismu stručnjaka medijima

“Htjeli smo poručiti barem dvije stvari. U javnom i političkom diskursu prenošenom od dijela medija, fabriciraju se određene vrste neutemeljenih i poluutemeljenih poluinformacija kojima se nastoji diskreditirati proces oko Marakeškog sporazuma. Osim toga, htjeli smo otvoriti prostor dijaloga u javnosti da bi se neutralnije, objektivnije i neostrašćeno progovorilo o pitanju migranata i migracija. To je važno pitanje o kojem se treba sustavno, kontinuirano i neutralno razgovarati, a ne prvoloptaški i prizemno tu temu iskorištavati za ideološka prepucavanja i predizborne kampanje. Također, pismom smo željeli dekonstruirati neke od mitova koji se stvaraju oko izbjeglica danas”. 

O reakcijama građana na migrantsku krizu 

VEZANE VIJESTI

“Građani podliježu moralnoj panici koja se širi u društvu. U susretu s nepoznatim i novim, ako ne znate puno o tome, veća je vjerojatnost da ćete podlijeći nekoj vrsti straha, neugode i panike i zato je bitno osvijestiti taj problem davanjem pravovaljanih i pravovremenih informacija o tom fenomenu, umjesto serijom poluistina stvarati histeriju i moralnu paniku u društvu”. 

O lažnim vijestima 

“Građani su bombardirani izjavama političara pa u svemu vide prijetnju. Zbog toga je važno kako se postave opinion makeri, kreatori javnog mnijenja koji bi istinitim informacijama trebali građanima objasniti tko su ti ljudi, zašto dolaze i što se može očekivati. I sam je MUP ovih dana krenuo s dekonstruiranjem tih lažnih informacija. Na žalost, lažne vijesti se šire velikom brzinom i nerijetko znaju isproducirati ne samo strah, već i puno opasniji govor mržnje. Treba djelovati preventivno. Političari moraju preuzeti odgovornost za svaku riječ koju izgovore, a stručne službe, prvenstveno MUP,  bi trebale umiriti hrvatsku javnost koja se ne treba bojati migranta. Stopa krimninaliteta je u ovoj godini pala za 4,5 %, a u ovoj je godini bilo je svega tri slučaja u kojima su migranti, odnosno tražitelji azila, u gradu Zagrebu sudjelovali u prekršajima. Sva su tri počinjena na način da su oštećeni sami tražitelji azila i to jasno treba reći”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.