Pavlović: Ustavni sud je na neki način oprao ruke i iskoristio zakonske praznine

Vijesti 21. sij 201911:45 > 11:57
N1

Kristina Pavlović iz Inicijative Istina o Istanbulskoj obratila se javnosti nakon odluke Ustavnog suda o odbacivanju njihovih zahtjeva.

“Napravili smo kratki uvid u 27 stranica odluke Ustavnog suda. Ono što možemo odmah primijetiti je da nije ulazio u meritum stvari, nije komentirao i nije odlučio o našim konkretnim argumentima, koje smo iznijeli, brojim nepravilnostima rada Vlade i Ministrarstva uprave, nego se poziva na praznine u zakonu, oprao je na neki način ruke i iskoristio zakonske praznine vezano uz referendumski postupak i nedorečenosti Zakona o referendumu”, rekla je Pavlović.

VEZANE VIJESTI

 Ukazala je i na izdvojeno mišljenje ustavnog suca Miroslava Šumanovića. “Šumanović govori da se zakonska praznina ne smije popunjavati slobodom izvršne vlasti, da unatoč nepostojanju propisa da postupa po svojoj miloj volji i da se zahtjevi druge strane odbiju samo zato što zakonom te stvari nisu definirane. To je, prema Šumanoviću, suprotno samoj biti konstitucionalizma, prema kojoj se javna vlast treba držati ustavnih normi”, rekla je Pavlović, dodavši da Ustavni sud nije odgovorio na dvije žalbe Inicijative.

Istaknula je da će, prije odlaska na Europski sud za ljudska prava, Inicijativa pričekati izjašnjavanje Sabora, odnosno da to mišljenje Sabor preda Ustavnom sudu te da se Ustavni sud izjasni o tome.

“Primijetiti možemo da Vlada Andreja Plenkovića odugovlači s tim obraćanjem Ustavnom sudu, zato što se ne želi suočiti, želi odgoditi suočavanje s tim cijelim postupkom koji je kontaminiran brojnim nepravilnostima i kršenjem demokratskih prava građana i sve skupa nema veze sa smislom skupljanja potpisa za referendum”, rekla je Pavlović, dodavši da Inicijativa i dalje tvrdi da nije došla do stvarnog broja ljudi koji su svojim potpisom željeli utjecati na povlačenje Istanbulske konvencije.

Objasnili su i zašto nisu došli na provjeru potpisa.

“Htjeli smo imati uvid u potpise, ali odustali smo od takvog uvida u kojima nije moguće usporediti podatke do koje su došli djelatnici Apisa sa stvarnim podacima građana. To ne bi imalo smisla. Šeparović je stari član HDZ-a i može se s te strane gledati da je krivo protumačio to što je Ustavni sud napravio”, rekla je Pavlović i navela daljnje korake. 

“Iskoristit ćemo sve pravne mogućnosti koje nam sad stoje na raspolaganju, prije nego idemo na višu instancu, pričekat ćemo što će Ustavni sud reći nakon što mu Sabor vrati mišljenje”, rekla je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.