GI Narod odlučuje: Ustavni sud jedini je nadležan odlučiti o referendumu

Vijesti 21. sij 201912:13 > 12:23
N1

Građanska inicijativa Narod odlučuje obratila se javnosti nakon odluke Ustavnog suda o odbacivanju njihovih zahtjeva.

“Ustavni sud proglasio se nenadležnim za odlučivanje o zahtjevu Građanske inicijative Narod odlučuje o nezakonitim postupanjima Vlade, Ministarstva uprave, Sabora. Ono što je važno istaknuti i naglasiti, Ustavni sud nije ulazio u meritum zahtjeva Građanske inicijative Narod odlučuje, ali bit će dužan to učiniti, jesu li ili nisu ispunjeni zahtjevi za raspisivanje referenduma, u onom trenutku kad to od njega zatraži Sabor, koji će to biti dužan tražiti”, rekao je koordinator Inicijative, Luka Mlinarić.

VEZANE VIJESTI

 “Sabor, kad razmotri izvješće Vlade, imat će dvije opcije, odbaciti izvješće i raspisati referendum o promjeni izbornog sustava i drugo, ukoliko prihvati izvješće Vlade, u tom slučaju će morati obratiti se Ustavnom sudu, jer isključivo Ustavni sud može odlučivati o tome jesu li ili nisu ti uvjeti zadovoljeni, a tada će Ustavni sud odlučivati o meritumu”, rekao je Mlinarić, koji smatra da predsjednik Ustavnog suda, Miroslav Šeparović, ima potpuno pogrešno tumačenje.

“On kaže da se Sabor može ili ne mora obratiti Ustavnom sudu. To nije točno, a u zakonu stoji da Ustavni sud mora i jedini je nadležan o tome odlučivati”, rekao je Mlinarić.

Odluku Ustavnog suda komentirao je i Tvrtko Krpina.

“Žao nam je što se Ustavni sud proglasio nenadležnim glede našeg zahtjeva, jer je u činjenicama našeg zahtjeva Vlada Andreja Plenkovića prekršila Ustavom zajamčeno pravo građana na referendum. Građanska inicijativa Narod Odlučuje je prikupila 10 posto više potpisa od potrebnih, Vlada je samovoljno i na temelju proizvoljnih kriterija odredila da se 40.000 potpisa za jedno pitanje i 40.000 potpisa za drugo pitanje – poništava. Ustavni sud će biti dužan donijeti zaključak na temelju kojeg će se odlučiti je li izvješće ministra Kuščevića valjano, odnosno jesu li ispunjeni svi uvjeti o raspisivanju referenduma i donijeti odluku o ovom postupku”, rekao je Krpina.

Upitani što očekuju od Sabora, Mlinarić je rekao da će se zastupnici, ako ne budu poštivali volju više od 10 posto birača o tome da se raspiše referendum, morati obratiti Ustavnom sudu, koji će tada razmatrati o meritumu, sadržaju i argumentima te da će Ustavni sud na temelju činjenica presuditi hoće li se raspisati referendum.

“Ustavni sud će morati uvrditi jesu li ti kriteriji, gdje je odbačeno gotovo 80.000 potpisa, pravedni i na temelju zakona”, rekao je Mlinarić.

Istaknuo je da će Građanska inicijativa iskoristiti sve pravne mogućnosti koje imaju na raspolaganju te da će se i dalje zalagati za ustavno pravo na referendum i neposrednu demokraciju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.