"Sat za planet Zemlju" kao potpora kampanji S.O.S. za Jadran

Vijesti 18. ožu 201514:31
EPA/ETIENNE LAURENT

Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF (World Wide Fund for Nature) pozvala je u srijedu hrvatske građane, tvrtke i gradove da se uključe u najveću globalnu volontersku akciju "Sat za planet Zemlju", te da 28. ožujka u 20,30 sati ugase svjetla i donesu odluke o promjeni ponašanja u cilju očuvanja našeg planeta.

“WWF sa ”Satom za planet Zemlju” već devet godina nastoji potaknuti građane svijeta da ozbiljno shvate štetnosti klimatskih promjena te da osobno djeluju kako bi ih umanjili”, istaknula je na konferenciji za novinare voditeljica inicijative “Sat za planet Zemlju” u Hrvatskoj Petra Boić Petrač.

PROČITAJTE JOŠ

“Posljednje subote ovoga mjeseca, 28. ožujka, u 20,30 sati ”zamračit” će se Eiffelov toranj, Akropola, Brandenburška vrata, Big Ben…, a uz bok s njima i zagrebačka katedrala, pulska Arena, Dioklecijanova palača i središta mnogih gradova”, najavila je.

Budući da je ove godine “Sat za planet Zemlju” u znaku klimatskih promjena, WWF će 27. ožujka u zagrebačkom Tehničkom muzeju organizirati tribinu pod nazivom “Udaljuje li eksploatacija nafte u Jadranu Hrvatsku od njenih klimatskih i održivih ciljeva?” i tako podržati kampanju “S.O.S. za Jadran”.

”Hrvatska ne smije israživati nalazišta nafte”

Andrea Štefan iz WWF Adria ustvrdila je da Hrvatska ne smije istraživati eventualna nalazišta nafte i plina u Jadranu jer “rezerve ugljikovodika moraju ostati pod zemljom ako želimo spriječiti povećanje globalne prosječne temperature više od dva stupnja”.

Pozvala je stanovnike Splita i okolnih mjesta da 28. ožujka u 11 sati dođu na Bačvice te stanu pred objektiv Šime Strikomana za milenijsku fotografiju kojom će se poziv u pomoć poslati u svijet.

“Sat za planet Zemlju”, u svijetu poznata kao Earth Hour, evoluirala je od inicijative australskog Sydneya iz 2007. godine u veliki globalni pokret u kojem je samo prošle godine sudjelovalo više od 7000 gradova i mjesta iz 162 zemlje svijeta.